Liiklusõnnetuses saadud vigastuste tõttu jääb tõenäoliselt püsivalt halvatuks 25-aastane naine.

Eesti liikluskindlustuse fondi juhatuse esimees Mart Jesse ütles Delfile, et õnnetusjuhtum leidis aset juba 2011. aastal ja põhjustajaks oli Soomes alaliselt elav inimene.

"Sellistel raskemate isikukahjudega seonduvatel juhtumitel on paari aasta pikkune periood kahju suuruse määratlemisel tavapärane, sest hinnangute andmine kahju täpsemale suurusele sõltub kannatanu paranemisväljavaadetest," sõnas Jesse.

Kahju seisneb kannatanu töövõime ja sissetuleku kaotuses ning eluaegsetest ravi- ja hooldamiskuludest. Varasem rekord oli 2,2 miljoni eurot ja ka see kindlustusjuhtum toimus 2005.a. Soomes. Euroopa ja ühtlasi ka maailma suurim liikluskindlustuse kahjujuhtum on 400 miljoni eurot.

„Soomes asetleidnu näitab ilmekalt, et lisaks teise inimese elu hävitamisele võib liikluskindlustuseta sõidukiga õnnetuse põhjustades sõidukijuht ära rikkuda ka enda elu ja tuua ebameeldivusi lähedastele, sest liikluskindlustuseta tekitatud kahju võib tagasi nõuda õnnetuse põhjustajalt. Kõnealuse juhul on põhjust eeldada, et õnnetuse põhjustanud isik ei suuda tekitatud kahju ealeski tagasi maksta,“ tõdes Jesse.

„Kahetsusväärselt toob see juhtum välja ka Eesti liikluskindlustuse süsteemi tõsise puuduse võrreldes Skandinaavia riikidega. Erinevalt näiteks Soomest võib Eestis olla sõiduk mõnda aega liiklusregistris arvel ka ilma kohustusliku kindlustuskaitseta.

Oleme küll korduvalt rõhutanud vajadust tänast süsteemi muuta, teinud ettepanekuid sellised erisused kaotada ja osundanud just kindlustamata sõidukitega seotud rahvusvaheliste riskide realiseerumise võimalusele, kuid poliitiline julgus otsuste tegemiseks on kahjuks tänaseni puudunud. Paraku kuuluvad Eestis registreeritud ja kindlustamata sõidukitega tekitatud kahjud sisuliselt kinni maksmisele seaduskuulekate kindlustusvõtjate poolt,“ lisas ta.

LKF on liikluskindlustuse seaduse alusel kindlustusandjate poolt asutatud ühing, mille peamine ülesanne on täita liikluskindlustuse garantiifondi rolli ja ning hallata liikluskindlustuse registrit. LKF hüvitab kindlustamata või tundmatuks jäänud sõidukiga tekitatud kahjud.