Eilsel riigikogus toimunud töövõimereformi arutelul riiklikult tähtsusega küsimusena avaldas endine rahandusminister Jürgen Ligi arvamust, et oma sügava puudega pereliikmeid hooldavad omastehooldajad takistavad debatti oma emotsionaalsete sõnadega. Ligi enda juhtimisel töötati rahandusministeeriumis, koostöös sotsiaalministeeriumiga välja reformi rahaline pool.

Ligi teatas eile riigikogu kõnepuldis esmalt, et eelnõude kriitikud on silmakirjalikud teadliku vale levitajad. Teiste hulgas tundis Ligi vajadust edastada oma sõnum ka 13 000 omastehooldajale.

"Ka omavalitsustele on ette nähtud raha, see on nähtud ette isegi omaste hooldajatele, kes ei ole ju selle reformi objekt, kuigi nad on ummistanud väga palju infokanaleid ja takistanud seda debatti väga emotsionaalsete sõnadega," oli Ligi sõnum riigikogu kõnepuldis.

Seejärel loetles ta hüvesid, mida neile ette olevat nähtud ja millest omastehooldajad millegipärast ise üldse aru ei saa.

Helje Tiit kuulas eile nagu tuhanded teised omastehooldajad Ligi sõnavõttu ning nagu paljusid teisi riivas ka teda väga selle asjatundmatus. "Inimene ei ole asjaga kursis, ilmselt lähikonnas ühtegi erivajadustega inimest ei ole. Väga asjatundmatu," kahetses Tiit, kes hooldab koos abikaasaga praeguseks 21-aastast sügava puudega poega.

"Omastehooldus on reformi teemadega nii tihedalt seotud, neid ei saa eraldi vaadata. Ei saa öelda, et meie oma murega ummistame meediakanaleid. Kui just need hooldajad ongi vaja tööturule tagasi tuua ja hooldatavale, keda pole praegu kuhugi panna, need kohad luua. Oleme riigile teinud seda tööd tasuta, just meil on eriline kohusetunne nende asjade ees," sõnas Tiit, ametilt pedagoog.

Reform praegusel kujul omastehooldajatele lahendust ei too, leiab ta. "Ei, oma olukorrale me siit küll mingit lahendust praegu ei näe. Kuidas arvatakse, et näiteks viiendal korrusel elav puudega inimene sealt välja saab? Kas on normaalne, et 70-aastane omastehooldajast ema keerab ja tõstab oma 40-aastast puudega poega ilma igasuguse riigipoolse abita?" Need on küsimused, millega reform Tiidu sõnul ei tegele.