Endine mereväe eriüksuse SEALs liige, 38-aastane Robert O'Neill ütles intervjuus ajalehele Washington Post, et tema tulistas otsustava lasu, vahendab BBC News.

See on aga vastuolus teise operatsioonis osalenud endise SEAL-i Matt Bissonette'i väidetega 2012. aastal avaldatud raamatus.

Al-Qaida juht tapeti 2011. aastal Pakistanis Abottabadis.

SEAL-id peavad tavaliselt kinni vaikimiskoodeksist, mis keelab neil oma tegevusega avalikult kelkida.

2012. aastal erru läinud O'Neill oli oma loo varem anonüümselt rääkinud ajakirjale Esquire.

Oma identiteedi pidi ta avaldama teleintervjuus hiljem sel kuul, kuid uudis selle intervjuu toimumise kohta tekitas tema kolleegides pahameelt.

Endiste eriüksuslaste hallatav veebileht paljastas tema nime ennetavalt, ilmselt protestiks otsuse vastu võtta endale au otsustava lasu eest.

O'Neill ütles, et tema ja teine meeskonna liige, kelle isikut pole avaldatud, ronisid bin Ladeni redupaiga kolmandale korrusele ja nägid, kuidas bin Laden oma pea ühe toa uksest välja pistab. Kõige ees olnud nimetu eriüksuslane tulistas bin Ladenit, aga lasi mööda, väidab O'Neill. Hetk hiljem sisenes O'Neill tuppa ja tappis bin Ladeni laskudega pähe, väidab ta ise.

Bissonette'i raamatus „No Easy Day“ („Ei ühtki kerget päeva“) väidetakse aga, et see oli too esimene mees, kes bin Ladeni tappis.

Neljapäeval ei vaielnud Bissonette O'Neilli väitele intervjuus NBC Newsile otseselt vastu.

„Kaks erinevat inimest räägivad kaht erinevat lugu kahel erineval põhjusel,“ ütles Bissonette. „Mida iganes ta ütleb, seda ta ütleb. Ma ei taha seda puudutada.“

Bissonette on samas uurimise all potentsiaalselt salajase informatsiooni paljastamise eest oma raamatus bin Ladeni tapmise operatsiooni kohta.