Siiani on palju spordiklubisid, kus treeneritele makstakse palga asemel stipendiumit. Kuna stipendiumid on maksuvabad, siis ei laiene nende saajale sotsiaalsed garantiid. Samas on klubisid, kus treeneritega on sõlmitud töölepingud, makstakse maksud ning seeläbi on tagatud ka ravikindlustus, pensionifond ja muud garantiid. Selge see, et töölepingud sõlminud klubid ei ole võrdses seisus nendega, kes maksavad stipendiume. Seega tuleb stipendiumite maksmiselt töölepingutele üle minna nii treeneritele sotsiaalsete garantiide loomiseks kui ka võrdsest kohtlemisest lähtuvalt.

Noortetreenerite palgatoetuse taotlusi hakkab kultuuriministeeriumi juurde moodustatud Spordikoolituse ja -Teabe Sihtasutus plaanitult vastu võtma novembris. Spordialaliit, spordiklubi või -kool peab toetuse saamiseks täitma nõuded treeneri kutsekvalifikatsioonile, töökoormusele ja grupi suurusele. Treeningrühmas osalevate noorte vanus peab jääma alla 24 eluaasta, mis tähistab ühtlasi ka juuniorsportlase vanusepiiri.

Palju on küsitud, miks saavad noortetreenerid toetust alates viiendast kutsekvalifikatsiooni tasemest ning miks ei laiene see kolmandale või neljandale kategooriale ehk abi- ja nooremtreeneritele. Esiteks seetõttu, et viies ehk treeneri tase on ka rahvusvaheliste ekspertide hinnangul oma sisult ja ettevalmistuselt piisavalt põhjalik. Teiseks seepärast, et madalama astmete treeneritel oleks motivatsiooni taset tõsta.

Ma olen isiklikult seisukohal, et võimalusel tuleks toetada ka neljanda kategooria treenereid, kelle käe all treenib täna suur hulk noori üle Eesti. Samas teadvustan sedagi, et kui kaasata toetuse saajate hulka nooremtreenerid, tähendaks see umbes 1,5 miljonit lisaeurot, mida meil praegu kahjuks võtta ei ole.

Olen teinud kultuuriministrile ettepaneku, et kui esimesest jaotusvoorust peaks mingil põhjusel vahendeid üle jääma, siis võiks kaaluda ka nooremtreenerite osalist toetamist. Igal juhul on oluline, et suudaksime tulevikuski leida lisavahendeid noorte liikumisharjumuste parandamiseks ning tervislike eluviiside edendamiseks. Me ju kõik tahame, et Eestil oleks olümpiavõitjaid.