Süüdistuse kohaselt väljastas Soome viinaäri Alko nelja Eesti mehe poolt juhitud firmale kolm alkoholiostuks mõeldud kliendikaarti, vahendab Iltalehti.

Kuigi kaartide limiit pidi olema vaid 1500 eurot kuus, õnnestus näiteks ühel mehel käia kaartidega kolme päeva jooksul 27 korda poes. Kusjuures mees ütles vaid ühe korra poes enda õige nime ning kasutas valenimesid, nagu näiteks "Ville Kahvane". Kolme päeva jooksul osteti firmakaartidega kokku ligi 52 000 euro eest alkoholi, mille arveid nad maksta ei kavatsenud.

Põhjuseks, miks nii suur kogus osteti, ütlesid mehed igas poes peaaegu iga kord, et neil on tulemas "suur majapidu".

Prokuröri sõnul õnnestus meestel nii kiiresti nii suur kahju tekitada, kuna alkoholifirma kontroll klientide tegevuse üle oli liialt aeglane.

Lisaks alkoholile kasutasid mehed ka kütuse väljapetmiseks samasugust skeemi. Süüdistuse kohaselt said nad endale viie erineva tanklaketi kaardid. Neid kasutades õnnestus saada kätte sadu liitreid kütust, mis tangiti peamiselt kanistritesse.

Varastatud kütuse saatus on seni teadmata, kuid osa alkoholist on tagasi saadud.

Süüdistavate kohta on teada niipalju, et üks neist on sündinud 1960-ndatel ja teised 80-ndatel. Meeste üle peetav kohtuistung algas Lahti piirkonnakohtus teisipäeval ja jätkub nädala lõpuni.

Peamine süüdistatav on kinni peetud, teised süüdistatavad aga mitte. Prokurör on nõudnud kahele mehele, kelle süüd peetakse suuremaks, üheaastast vangistust ning kahele teisele mehele tingimisi vangistust.

Veel nõutakse meestelt üle 30 000 euro eest makse valitsuse kasuks ning rohkem kui 140 000 euro eest tekitatud kahju hüvitamist Alkole.

Mehed ise on aga kõiki süüdistusi eitanud.