Eelmisel esmaspäeval alanud operatsioonil leidsid Eesti, Läti ja USA merevägede miinituukrid viis põhjamiini, mis lõhatakse kolmapäeval ja neljapäeval koos kolme eelnevalt leitud torpeedo lõhkepeaga, teatas kaitseväe peastaap.

Kolmapäeval toimub kokku kolm lõhkamist ajavahemikul 10.00 - 14.00 Pirita sadamast paari kilomeetri ning Katariina kaist mõne kilomeetrit kaugusel. Neljapäeval toimub kokku samuti kolm lõhkamist ajavahemikul 10.00 - 12.00 taas Pirita sadama läheduses ning Rohuneeme sadamast mõne kilomeetri kaugusel.

Eesti mereväe tuukrigrupi poolt juhitud miinitõrjeoperatsioonil osaleb kokku ligikaudu 30 tuukrit Eesti, Läti ja USA merevägedest. Operatsiooni eesmärgiks oli lisaks maailmasõdadest pärit lõhkekehade leidmisele ja likvideerimisele ka koostöö harjutamine eri riikide miinituukrite vahel.

Operatsioonil osalevad USA mereväe miinituukrid baseeruvad Hispaanias Rota mereväebaasis ning kuuluvad USA 6. laevastiku toetusüksusesse.

"Meie jaoks oli see hea võimalus harjutada tavapärastest erinevates tingimustes, milleks Läänemeri oma külma vee ja hoovustega on," ütles USA miinituuriüksuse ülem vanemveebel Philip Ibanez. Lisaks on see operatsioon vanemveebel Ibanezi sõnul hea võimalus töötada reaalsete lõhkekehadega, mida nad oma Hispaania kodubaasi vetes teha ei saa. "Jäin oma meeste tööga rahule ning loodan nendega lähitulevikus jälle Eestisse tulla," lisas vanemveebel Ibanez.

Eesti mereväe tuukrigrupi ülema leitnant Pipari sõnul on sellised ühisoperatsioonid hea võimalus ka üksteiselt õppida. "Ehkki iga riik sukeldub oma protseduurireeglite järgi, jälgime üksteise tegevust ja uurime varustust ning siit saab alati mõtteid, kuidas asju paremini teha," ütles leitnant Pipar.

Eesti, Läti ja USA miinituukrite ühine miinitõrjeoperatsioon algas 27. oktoobril mereväebaasis Miinisadamas. Eesti mereväe tuukrigrupi poolt juhitud operatsiooni käigus kontrolliti allveerobotiga maailmasõdade aegseid miiniliine Tallinna lahes. Tuukrimeeskondade ülesanne on leitud kontaktid identifitseerida ning lõhata. Operatsioon lõppeb 7. novembril.

Mereväe laevastiku koosseisus tegutsevasse tuukrigruppi kuuluvad miinituukrid, kelle peamine ülesanne on otsida, identifitseerida ning kahjutuks teha meremiine ja teisi veealuseid lõhkekehi. Mereväe miinituukreid kasutatakse peamiselt olemasolevate koordinaatidega lõhkekehade juurde sukeldumiseks ja nende kahjutustamiseks. Samuti võidakse määratleda erinevad otsingualad, mis tuleb kontrollida ja lõhkekehadest puhastada.