Tallinna linna poolt ühistupanga asutamise sihtasutusse tööle palgatud Ester Tuiksoo osa ühistupanga projekti õnnestumises on Talviste sõnul teisejärguline.

Tänavu juulis mõisteti Ester Tuiksoo riigikohtus süüdi maadevahetuse kriminaalasjas pistise võtmises ja andmises pärast seda, kui kohtunik Valeri Lõõnik ta Harju maakohtus õigeks oli mõistnud. Lõõnik ise töötab oktoobri algusest Tallinna linnavalitsuses õigusnõunikuna.

Talviste sõnul täidab Tuiksoo sõlmitud töölepingu alusel teatavaid tehnilise iseloomuga ülesandeid. Talviste rõhutas, et ühistupanga sihtasutus ei ole krediidiasutus ja lisas, et ühistupanga loomine ei ole avalik tegevus.

Ta soovitas ilmutada Tuiksoo vastu õiglast meelt. Talviste rääkis, et Tuiksoo on oma karistuse vastu võtnud ja erinevalt teistest tagastanud oma aurahad ja medalid presidendi kantseleile.

Talviste ise lubas ühistu juhatusest lahkuda kohe, kui on valitud loodava panga juht.

Talviste sõnul võtab Tallinn ühistupanga loomisel eeskuju eelkõige Saksamaalt.

Talviste hinnangul ollakse Eestis ühistupanganduseks valmis. Ta märkis, et Eestis tegutseb Tartu hoiu-laenuühistu. Oktoobris moodustati veel hoiu-laenuühistu "Kodumaa", millel on 27 asutajaliiget ja mille esimene suurem projekt on suunatud päikeseenergia kasutamisele väikeelamutes ning lao-ja tööstushoonetes.

Talviste sõnul ei toimu arenenud maailmas mitte miskit nalja pärast ja vaba turumajanduse kompassiseadjaks on otstarbekus. Kui ühistupangandus on otstarbekas meile kultuuriliselt lähedastes riikides nagu Soome ja Eesti, siis on tema sõnul ühistupanga arenguks samad võimalused ka Eestis.

Ühistupanga Asutamise SA koostöös Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja advokaadibürooga LEXTAL korraldasid täna Teaduste Akadeemias konverentsi, kus räägiti ühistupanga kogemustest Soomes ja Saksamaal ning arutati selle võimalusi Eestis.

Üllar Talviste peab võimalikuks, et Tallinna ühistupanga asutamiskoosolek võiks toimuda järgmise aasta esimeses kvartalis.