Patrullpolitseinikud Oleg Adamtšuk ja Marek Lipand peksid Striidina tuntud punkarit Sven Tartot ja tema sõpra 2001. aasta augustis, kirjutab SL Õhtuleht. Politseinikud andsid allkirja, et ei hoia kohtupidamisest kõrvale, kuid Adamtšuk lahkus piirivalve andmeil Eestist 15. augustil 2002. Piirivalve ei osanud teda takistada, sest riik pole seni pidanud vajalikuks tõkendite üle arvet pidada.

Kaitsepolitsei komissari Henno Kuurmanni sõnul tegi Tallinna linnakohtu täitevkohtunik Adamtšuki tabamise kaitsepolitsei ülesandeks. Selgus, et Adamtšuk oli vahepeal sattunud Norwitchi vanglasse.

Briti immigratsiooniteenistus võttis Adamtšuki kinni mullu septembris Stansteadi lennuväljal, kus ta Hispaaniast puhkusereisilt naastes kasutas Briti kodaniku võltsitud passi.

Briti kohus määras talle kuue kuu pikkuse vangistuse, tänu korralikule käitumisele sai karistus kantud kolme kuuga.

Briti immigratsiooniametnikud ei lasknud aga Adamtšukki vabaks, vaid toimetasid ta 23. detsembri hilisõhtuks Tallinna lennujaama, kus andsid kaitsepolitseinikele üle.

Kuna karistusseadustik ei näe kohtupidamisest kõrvalehoidmise eest ette eraldi karistust ja inimesele, kellele on otsus teatavaks tehtud, saab karistuse kandmisest kõrvalehoidmise eest määrata kuni aastase vangistuse, ei pea Adamtšuk Kuurmanni sõnul eraldi lisakaristust kandma.

“Välismaale põgenedes jätab inimene end ilma võimalusest kohtus selgitusi anda. Samuti võib selline käitumine kallutada kohtuniku siseveendumust määrama karmimat karistust,” lisas Kuurmann. Kõigele lisaks peab redutaja katma ka tema Eestisse toomise kulud.

Tallinna linnakohus mõistis Adamtšuki mullu märtsis tagaselja neljaks aastaks vangi, tema paarimees Lipand pääses tingimisi karistusega.