„Ühe suureneva surve tõttu, mida me praegu tunneme Ida-Euroopas, ja julgustusmeetmete tõttu Balti riikides, Poolas ja Rumeenias vajame me täiendavat rotatsioonilist kohalolekut,“ ütles kindral Breedlove esmaspäeva hommikul Pentagoni briifingul, vahendab Defence News.

„Me teeme koostööd armee ja teiste teenistustega, et kasutada nende regionaalselt paigutatud jõude ettepoole nihutamiseks, nende kogemuste esiletoomiseks, et tuua välja võime tegutseda koos meie partnerite ja liitlastega,“ ütles Breedlove.

Breedlove ütles, et Venemaa üha suurenev aktiivsus tähendab, et Venemaa saadab NATO-le sõnumi, et nad on suurvõim ning neil on võime avaldada lääne mõtlemisele sellist mõju.

Breedlove hoiatas, et NATO on lähenemas oma suhetes Moskvaga „strateegilisele pöördepunktile“ ning Vene väed Ukraina idapiiril on paljudes kohtades piiri praktiliselt kaotanud.

„Ukraina-Vene piir on nendes kohtades pärani lahti,“ ütles Breedlove. „Vene tehnika, varustus, väljaõpetajad voorivad vabalt edasi tagasi.“ Nende hulgas on umbes 300 Vene nõuandjat, kes teevad koostööd separatistidega.

Kuigi Vene vägede kohalolek Ukraina piiril on enamikel andmetel viimastel nädalatel langenud 18 pataljonilt seitsmele, teatas Breedlove, et palub Pentagoni juhtkonnalt rohkem vägesid liitlaste julgustamiseks.

Breedlove ütles, et on arutanud tehnika ja varustuse ettepaigutamist, et anda NATO-le suurem võimekus, kui seda peaks tulevikus vaja minema.