“Otsustasin ikkagi Euroopa Parlamenti minna. 11 ja pool aastat valitsuses on päris pikk aeg. Ma arvan, et muudatust on vaja," ütles Paet.

"Olen olnud Eesti valitsustes viimased 11 ja pool aastat järjest ning sellest üheksa ja pool välisminister. Selle aja jooksul on Eesti välispoliitiline positsioon tugevnenud. See on olnud nii NATOs ja Euroopa Liidus, oleme saanud OECDsse, osutunud valituks ÜRO Inimõiguste Nõukokku jne. Meil on maailmas palju sõpru ja see on igale riigile oluline."

"Samas on üheksa ja pool aastat samal ametikohal tegutseda päris pikk aeg ja olen siiski jõudnud järeldusele, et vaja on uusi väljakutseid. Seega olen valmis asuma tööle Euroopa Parlamendis, et aidata ka sel moel kaasa Eesti ja Euroopa arengutele," ütles Paet.


"Jään osalema Eesti ühiskonnaelus ja aitan kaasa Reformierakonna programmi koostamisele eelolevateks riigikogu valimisteks. Toetan igati Reformierakonna meeskonda peatsetel valimistel," ütles Paet.

Paeti otsus tuli sõna otseses mõttes viimasel minutil, kuna just täna teeb valimiskomisjon enda valiku selle osas, keda saata eurovolinikuna tööle asuva Andrus Ansipi asemel europarlamenti.

"Kuigi nii valitsuse kui erakonna seisukohast oleks lihtsam lahendus kogenud ministri jätkamine, mõistan ma inimlikult Urmas Paeti valikut," kommenteeris peaminister Taavi Rõivas Paeti otsust. "Urmas Paet on olnud väga tugev välisminister ning tema kogemustest on olnud kasu nii ministeeriumi juhtimisel kui valitsuse liikmena."

Reformierakonna juhatus arutab peaministri ettepanekut välisministi kandidaadi nimetamiseks selle nädala jooksul.

Vastavalt ministrite asendamise korrale täidab välisministri ülesandeid väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling.

Reformierakonna peasekretäri Martin Kuke sõnul veenis peaminister Rõivas pikalt Paeti välisministriks jääma, aga ilmselt arvas Paet, et elus on vaja muutusi.

Eile õhtul jõudsid Eesti Ekspressi toimetuseni kuuldused Reformierakonna siseringist, mille järgi oli Paet viimasel hetkel ringi mõelnud ning otsustanud siiski eurosaadikuna tööle asuda. Paeti Euroopa parlamenti minekut on varasemates sõnavõttudes toetanud ka vastne eurovolinik ja Reformierakonna üks liidreid Andrus Ansip, kelle sõnul on Paetist Euroopas Eestile rohkem kasu.

Eesti Ekspressi toimetus pakkus eilses loos välja, et Paeti lähetamine Brüsselisse sobiks väga hästi Reformierakonna ühele olulisemale ideoloogile Rain Rosimannusele, mis tähendaks seda, et välisministriks võiks saada tema abikaasa Keit Pentus-Rosimannus.

Väidetavalt annaks väliministri positsioon talle enne valimisi vajalikku leevendust ja võimalust särada.

Sellise kombinatsiooni korral võiks uueks keskkonnaministriks saada Kalle Palling (peaminister Taavi Rõivase hea sõber), kõne alla tuleksid ka Riigikogu keskkonnakomisjoni liikmed Tõnis Kõiv ja Jaanus Tamkivi.