„Juba 1939. aasta märtsis, kui Teise maailmasõja alguseni jäi veel pool aastat, tundis meie maa ühena esimestest verise tragöödia hingust. Karpaatia-Ukraina kangelaslikud kaitsjad astusid ebavõrdsesse lahingusse okupatsioonivägedega. Ja sellest ajast oli Ukraina kuue pika ja uskumatult raske aasta jooksul alguses kahe totalitaarse režiimi mängude, hiljem aga eriliselt julma ja ulatusliku lahingutegevuse areen,“ ütles Porošenko UNIAN-i vahendusel.

Porošenko sõnul määrati just Ukraina pinnal olulisel määral maailma edasine saatus. „Ülemaailmse vastasseisu tipphetkel viisid sõdivad osapooled Ukraina territooriumil läbi ligi pool kõigist strateegilistest kaitse- ja ründeoperatsioonidest. Siin purustati üle 60 protsendi Wehrmachti maavägedest. Üle üheksa miljoni Ukraina päritolu inimese sattus võitlusesse vaenlasega punaarmee koosseisus. Veel miljonid ukrainlased sõdisid koos natside ja nende liitlastega Ukraina vastupanuarmee (UPA), mitmete Nõukogude partisaniühenduste, Poola vägede, USA, Austraalia, Briti ja Kanada armee ning Prantsuse, Jugoslaavia ja Slovakkia vastupanuliikumiste ridades,“ märkis Porošenko.

Porošenko sõnul on ukrainlaste panus Euroopa rahvaste natsismist vabastamisse ja üldvõitu Teises maailmasõjas vaieldamatu. „Isegi olemata sõltumatu riik, osutus Ukraina de facto Hitleri-vastase koalitsiooni tähtsaks osapooleks ning sai teenitult ÜRO asutajariigiks,“ ütles Porošenko.

„Võidu eest fašismi üle maksis meie rahvas uskumatult kõrget hinda – miljonid hukkusid, said haavata ega sündinud. Erinevatel hinnangutel langes võitlusväljadel 8-9 miljonit meie kaasmaalast, hukkus okupatsioonides, koonduslaagrites, getodes, vanglates ja sunnitööl võõrsil. Kümned tuhanded Ukraina linnad ja külad muudeti varemeteks, veerand elanikest jäi ilma katuseta pea kohal,“ öeldakse Porošenko pöördumises.

„Ukraina piirid olid puutumatud 70 aastat, kuni meie juurde naasis jälle sõda. Seekord ei tulnud ta läänest, vaid idast,“ märgib Porošenko. „Esimest korda 70 aasta jooksul pidime me taas Ukrainat, tema vabadust ja territoriaalset terviklikkust kaitsma.“

Porošenko rõhutas, et Donbassis terrorismivastasest operatsioonist osavõtnud on oma eelkäijate väärikad järglased.

„Te olete maad 70 aastat tagasi kaitsnute lapselapsed, lapselapselapsed ja lapselapselapselapsed. Kogu Ukraina kummardab teie ees sügavalt igapäevaste kangelastegude, mehisuses ja heroismi eest, millega te kaitsete Ukrainat mässuliste ja interventide vastu,“ ütles Porošenko.

„Ma usun kindlalt meie võitu 2014. aasta isamaasõjas, seda, et minu poliitilis-diplomaatiline plaan töötab ning toob rahu Donbassi ja kogu Ukrainasse,“ rõhutas Porošenko.

„Rahvas, kes mäletab oma eelkäijate kangelastegusid, on võitmatu. Igaüks, et on minevikus sünnimaad kaitsnud, igaüks, kes kaitseb seda praegu, tuleb ühiskonna poolt ära märkida,“ ütles Porošenko.