Pärast Jürgen Ligi tagasiastumist eile, arutati avalikkuse ees mitmeid potentsiaalseid kandidaate rahandusministri kohale, sealhulgas Reformierakonna riigikogu fraktsiooni liikmed Arto Aas, Remo Holsmer ja Aivar Sõerd.

Aivar Sõerd andis täna oma Facebooki konto vahendusel mõista, et ta on valmis ameti vastu võtma. Samas kinnitas ta Delfile, et vastavat ettepanekut ei ole talle peaministri poolt tehtud.

„Olen olnud peaaegu neli aastat Reformierakonna fraktsiooni ja riigikogu lihtliige. Kindlasti on mul huvi ja arvestades ka pikaajalise kogemusega rahandusvaldkonnas, oleksin valmis võtma suuremat vastutust ja olen valmis valitsusse minekut kaaluma juhul, kui selline ettepanek tehakse. Aga see on ennekõike peaministri otsustada,“ kirjutas Sõerd.

Samas väitis üks anonüümseks jääda sooviv poliitikaanalüütik Delfile, et rahandusministriks võib saada hoopis praegu Taavi Rõivase majandusnõunikuna töötav Maris Lauri.

Lauri astus täna hommikul mõneti ootamatult Reformierakonna liikmeks ning teatas, et soovib osaleda poliitikas ning järgmistel riigikogu valimistel. Reformierakonnal on kombeks, et nende ministrid kuuluvad ka erakonda. Nii oli ka ettevõtlusminister Anne Sullingu ametisseastumisel tingimus, et ta liituks erakonnaga.

„Otsustasin liituda Reformierakonnaga, sest olen ise selgelt parempoolse ilmavaatega ja hindan kõrgelt isikuvabadusi. Reformierakonna liikmena soovin kindlasti osaleda erakonna majandusprogrammi valmimises. See on otsene võimalus anda oma panus, et muuta asju Eestis paremaks, sest suure tõenäosusega kujundab Reformierakond Eesti tulevikku ka peale eelseisvaid Riigikogu valimisi,“ kirjutas Lauri oma blogipostituses.

Maris Lauri saamisel rahandusministriks väldiks Reformierakond olukorda, et riigikogu liikmeks saaks Silver Meikar. Juhul, kui Aivar Sõerd või Arto Aas peaks saama rahandusministriks, tuleks Meikar nende asendusliikmena riigikokku.

Meikari ülestunnistuse tõttu 2012. aastal algas Reformierakonna rahastamisskandaal ehk Silvergate. See puudutas Reformierakonna liikmete annetusi, millega liikmed väidetavalt annetasid variisikutena erakonnale anonüümsete toetajate raha.

Majandusanalüütik Maris Lauri on varem töötanud majandusministeeriumis ning analüütikuna Eesti Pangas ja Swedbankis. Selle aasta aprillist alustas ta tööd peaminister Taavi Rõivase majandusnõunikuna.