Reformierakonna aukohtu esimees, Jõelähtme vallavanem Andrus Umboja rääkis Delfile, et hetkel pole tal midagi kommenteerida, kuna aukohus arutab küsimusi ainult sellisel juhul, kui keegi pöördub aukohtusse. Seni seda tehtud ei ole.

Aukohtu, mida reklaamitakse välja kui "erakonna moraali ja südametunnistuse indikaatorit", esimees ei soovinud ka isiklikku seisukohta Ligi väljaütmeiste kohta võtta. "Ei soovi ja praegu ei ole aukohtul ka põhjust mingisuguseid hinnanguid anda, sest kui see ka peaks aukohtusse jõudma, siis kohus langetab selle otsuse vastavalt asjaoludele," ütles Umboja tema isiklikku hinnangut puudutavale küsimusele vastates.

Aukohtu riigikogulasest liige Paul-Eerik Rummo ütles Delfile, et tavapäraselt kommenteerib aukohtu tegevust selle esimees ning kohus ise asju ei algata. Rummo ei soovinud samuti oma isiklikku arvamust avaldada.

Aukohtu liige Madis Timpson kinnitas samuti, et selles küsimuses pole kohtu poole keegi pöördunud.

Reformierakonna aukohus on partei kodulehe andmetel "erakonna moraali ja südametunnistuse indikaator, kohtumõistja ja lepitaja." Aukohus arutab erakonnasisese solidaarsuse rikkumisi ning annab hinnanguid erakonna maine kahjustamise kohta. Aukohtul on õigus esitada erakonna juhatusele ettepanek arvata erakonna väärtuste ja põhikirjaga vastuollu läinud liige erakonnast välja.

Aukohtu liikmed valib erakonna volikogu. Aukohus koguneb nii tihti kui vajalik ja nii harva kui võimalik. Aukohtusse kuuluvad praegu selle esimees Jõelähtme vallavanem Andrus Umboja, riigikogu liige Paul-Eerik Rummo, endine riigikogu liige Erik Salumäe, presidendi sisenõunik Heli Suvi ja Madis Timpson.

Pärast kolmapäevast "Foorumi" saadet lahvatas skandaal, kui rahandusminister Jürgen Ligi nimetas oma Facebookis haridusminister Jevgeni Ossinovskit "sisserändaja pojaks roosast erakonnast".

Ligi leiab, et tal pole põhjust öeldu pärast tagasi astuda, mitmed opositsioonipoliitikud aga arvavad teisiti. Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson kutsus näiteks täna hommikul IRLi ning sotsiaaldemokraatide fraktsioonide liikmeid liituma umbusaldusega rahandusminister Jürgen Ligile.