„Ma arvan, et Ligi sõnad, et Jevgeni Ossinovski kui "sisserändaja poeg roosast erakonnast peaks olema üliettevaatlik" on kohatud selle sõna otseses mõttes. Kas Ligi mõtleb, et sisserändajal ja sotside liikmel ei tohiks Eesti poliitikas kohta olla? Mida need sõnad tähendavad? Miks peaks Ossinovski olema ettevaatlik? Mida tal sisserändaja pojana karta tuleks?“ esitas Lobjakas retoorilise küsimuse.

Ahto Lobjakase hinnangul ei kuulu rahandusministri kõnepruuk euroopalikku kultuuriruumi ning nõuaks ka tagasiastumist.

„Ma ei usu, et oleks vastuseid, mis lubaksid leppida lihtsa vabandusega Ligi poolt,“ arvas Lobjakas.

„Ühegi meist läände jääva riigi poliitikas ei saaks selliseid sõnu lausunud minister jätkata. Põhjus on lihtne: 20. sajandi ajalugu on Euroopale andnud ühe keskse õppetunni: igasugune diskriminatsioon vere, värvi, rahvuse või muu välistunnuse alusel on lubamatu. See tähendab inimese elu ja väärikuse ohverdamist grupihuvidele. See ei tohi korduda, sest Euroopa vastav kogemus on olnud väga karm,“ selgitas Lobjakas Delfile.

„Igasuguse diskriminatsiooni vältimise põhimõte on kirjutatud nii põhiseadustesse kui rahvusvahelistesse konventsioonidesse, seda ka Eesti puhul. Selliste mõtetega mängijad, ükskõik kui kogemata, naljatamisi, möödaminnes nad seda teevad, asetavad ennast väljapoole ühiskondlikku eetilise taluvuse piire. Kui Eesti valitsus nüüd lähtub eeldusest, et meil on need piirid teistsugused või mujal, siis peab sellega vältimatult kaasnema leppimine, et jagatud solidaarsuse pind Eesti ja lääneliitlaste vahel on kitsam kui seni on arvatud. Sellisel juhul tasub Ligil ja tema mõttekaaslastel üle lugeda muuhulgas president Obama Tallinna-kõne see osa, mis puudutab vähemusi,“ lisas Lobjakas.

Lobjakas pidas murettekitavaks asjaolu, et Ligi solvav sõnavõtt Eesti rahvusvähemusest pärit poliitiku aadressil on pingelises julgeolekuolukorras vastutustundetu. Nimelt võib selliseid avaldusi kurjalt ära kasutada Venemaa.

„Ligi sõnade julgeolekupoliitilise tähenduse mõistmiseks piisab kui meenutada Vladimir Putini väidet nädala eest, et Balti riikides taaselustub avalikult ja ametlikult natsism. Lisades siia laialt meil ja mujal jagatud mure, et Venemaa otsib üha lihtsamaid ettekäändeid üha jõhkramateks provokatsioonideks, võib ilmselt öelda, et Ligi on Eestile teinud karuteene. Peame lootma, et Venemaa sõnasabast ei haara - kuid see on kaheldav, arvestades, et seal teatakse väga hästi, et meil on valimised tulemas ja soov neid mõjutada on kindlasti olemas,“ nentis Lobjakas.

Reformierakonna rahandusminister Jürgen Ligi kirjutas eile oma Facebooki kontol, et sotside haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski on juurteta ja teadmatu mees.

„Tema, sisserändaja poeg roosast erakonnast peaks olema üliettevaatlik, aga ta ei teagi vaadata," kirjutas Ligi.