"Eesti õhuruumi rikkunud lennuk oli IL-18 militaarvariant IL-20. See on üsna vana lennuki mark, IL-18 esmalend toimus 1957. aastal," selgitas Delfile kaitseväe õhuväe staabi teabeohvitser Alar Laats.

Lennuk on Laatsi sõnul ette nähtud elektroonilise info kogumiseks ning vajadusel ka segamiseks. "Elektrooniline info puudutab eelkõige radareid, kus radarid paiknevad, millisel sagedusel töötavad, millised on raadioimpulsside andmed, kui sageli impulsid korduvad jne," selgitas Laats.

"Minu andmetel sellist liiki lennuk ei ole varem Eesti õhupiiri rikkunud. Teisalt IL-20 lend meie õhuruumi lähedal ei ole harukordne sündmus," lisas ta.

Laatsi sõnul ei ole Eesti NATOsse kuulumise ajal selles õhuruumi piirkonnas piiririkkumisi olnud. "Tavaliselt toimuvad õhupiiri rikkumised Vaindloo saare piirkonnas. Küsimusele, kas piiriületus toimus kogemata või tahtlikult, jään vastuse võlgu. Mõlemad variandid on võimalikud."

Teisipäeval kell 13.54 sisenes Venemaa Föderatsiooni relvajõududele kuuluv luurelennuk IL-20 ilma loata Eesti õhuruumi. Lennuk viibis umbes minuti jooksul Hiiumaast ning Saaremaast läände jäävas Eesti õhuruumi osas ligi 500 meetri sügavusel.

Välisministeerium kutsus välja Venemaa suursaadiku Eestis Juri Merzljakovi ja edastas talle protestinoodi, teatas kaitseväe peastaap.

Piiririkkumise registreeris Eesti õhuoperatsioonide juhtimiskeskus Ämaris. Lennukil lennuplaani ei olnud, transponder oli välja lülitatud ning vältis raadiokontakti Eesti lennuliiklusteenistusega.

Balti õhuturbe lennuüksusesse kuuluvad Šiauliai lennubaasis paiknevad Portugali hävitajad F-16 sooritasid tuvastuslennu ning saavutasid piiririkkujaga visuaalse kontakti neutraalvete kohal.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

NATO jälgib kogu lennuliiklust Euroopas ning kaitseb oma õhuruumi ööpäevaringselt.