Konservatiividest alamkoja liikmed ja senaatorid istusid „lugemistoas“ ning ilmselt oma tavapärasel kohal poodiumil oli ka Harper, kirjutab Ottawa Citizen.

Siis hakkasid väljast koridorist kostma lasud. Viis, siis kümme, siis 20 või 30, arvavad mõned. Võibolla ka rohkem.

Vaid mõni hetk varem oli keskblokki sisenenud relvastatud mees ning kõndinud otse ukse juurde, mis viis ruumi, kus viibisid Harper ja teised konservatiivid. Turvateenistus tappis tulistaja.

Vastavalt turvareeglitele viidi Harper kiiresti Parliament Hillilt minema salajasse kohta.

Kell 10.20 kohaliku aja järgi teatas Harperi kommunikatsioonidirektor Jason MacDonald Twitteris: „@pmharper on väljaspool ohtu ja on Parliament Hillilt lahkunud.“

Koosolekuruum muutus aga kiiresti põrgu eeskojaks, kirjutab Ottawa Citizen. Parlamendiliikmed kuhjasid toolid uste ette barrikaadideks, et tulistajat mitte sisse lasta.

Endised ratsapolitseinikud ja nüüdsed parlamendiliikmed David Wilks ja Rob Clarke aitasid ruumi kindlustada ja püüdsid hoida teisi nii rahulikena kui võimalik, räägivad ruumis olnud.

„Ema, minuga on kõik korras, ma olen peidus,“ säutsus minister Michelle Rempel, kes koosolekuruumist põgenes, jooksis trepist üles ja barrikadeeris end ühte teise tuppa. „Kas kõik on läbi, inimesed? Koosolekuruumi juures tulistati,“ kirjutas ta hiljem.

Parlamendiliige Nina Grewal avaldas Twitteris pildi, millel on näha rohelisi toole ukse vastu kuhjatuna ning parlamendiliikmeid helistamas ja sõnumeid saatmas.

„Tulistati kohe väljaspool meie koosolekuruumi. Minuga on ok,“ säutsus parlamendiliige Eve Adams, tervishoiuministri parlamendisekretär.

„Kõik toimus nii kiiresti. Kaks pauku ja siis palju tulistamist. Mõned meist põgenesid ja teised barrikadeerusid,“ ütles Kanada valitsuse rahanduskomisjoni president Tony Clement.

Kui kõik oli läbi, algas Harperil kiire aeg. Tuli välja selgitada, mis oli teada tulistaja kohta ning kas vabaduses võib olla veel kahtlusaluseid. Samuti tuli valmistuda avalduse tegemiseks Kanada rahvale.

Kell 13 kohtus Harper teadmata kohas kuningliku Kanada ratsapolitsei komissari Bob Paulsoniga.

Kell 14.28 avaldas peaministri büroo Twitteris foto, millel Harper räägib rünnakust telefoni teel USA presidendi Barack Obamaga.

Vahepeal kohtus Harper teiste erakondade juhtidega. Ka teistel erakondadel olid samas hoones koosolekud, kui tulistamine toimus.

Kell 16.08 avaldas peaministri büroo foto, millel Harper vestleb telefoni teel Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.

Kell 18.08 avaldas peaministri büroo foto, millel Harper kohtub välisminister John Bairdi, kaitseminister Rob Nicholsoni, avaliku ohutuse ministri Steven Blaney ja justiitsminister Peter MacKayga.

Pärast kella 20 esines Harper lühikese pöördumisega televisioonis, milles lubas, et Kanada ei lase terroristidel end hirmutada.

Vaata videot juhtunust: