Öösel oli laev Lõuna-Rootsi Skåne maakonna juures ning selle läheduses viibisid Hollandi sõjalaevad. Hollandi merevägi eitas, et jälitab Vene laeva, kirjutab Expressen.

Kõigepealt tuli Expresseni teatel uudis, et väidetav emalaev NS Concord lahkus piirkonnast Stockholmi saarestiku esisel. Kella 16 ajal Rootsi aja järgi võttis Venemaa presidendi Vladimir Putiniga seostatud naftatanker pärast mitmepäevast viibimist Stockholmi esisel kursi Primorskile Venemaal.

Samal ajal võttis aga teine alus, mis on samuti lähedalt seotud Venemaa presidendiga, taas kursi Rootsi suunas.

Professor Logatšovi oli lokaliseerimisteenistuste järgi näha kurssi võtmas Gotlandi lõunatipule. Aeg-ajalt positsioneerimissüsteemidest kadunud laev asus öösel keset Läänemerd Skåne kõrgusel.

Expresseni andmetel kuulub Professor Logatšov Venemaa riigiettevõttele Polar Marine Geosurvey Expedition, mis allub otseselt Putini lähikondlasele Sergei Donskoile.

Professor Logatšov on ametlikult uurimislaev ning riigiettevõtte teatel on selle ülesanne „otsida ja uurida erinevaid veealuseid objekte“ ning viia läbi „merepõhja uuringuid“. Laeval on mitmeid arenenud tehnilisi süsteeme veealuste ülesannete täitmiseks ning muu hulgas on see varustatud „angaariga veealustele sõidukitele“.

Professor Logatšov sattus suurema tähelepanu alla pühapäeval, kui Norra ajaleht Dagbladet teatas, et alus võttis kursi Rootsile ning sellele järgnesid kolm Hollandi sõjalaeva – Evertsen, Zeeland ja Amsterdam. Professor Logatšov jätkas teekonda lõuna poole, Rootsist mööda, kuid kuigi laeva ametlik sihtkoht on Las Palmas Kanaari saartel, jäi ta peatuma Gdański ja Kaliningradi esisel.

Hilisõhtul oli kaht Hollandi laeva, Zeelandi ja Evertseni, näha taas võtmas täpselt sama kurssi Professor Logatšoviga, nüüd aga põhja suunas, enne kui nad äkki positsioneerimissüsteemidest kadusid.

Hollandi mereväe pressiesindaja Karen Loos ütles Expressenile, et see on kokkusattumus.

„Hollandi mereväe alused HNLMS Evertsen, Amsterdam ja Zeeland lahkusid Tallinna sadamast pühapäeval, 19. oktoobril. Laevad viisid läbi õppuse Läänemerel ja liikusid pühapäeval edasi, et alustada õppust koos Leedu ja Poola sõjalaevadega esmaspäeval, 20. oktoobril,“ ütles Loos.

„Minu hinnang on endiselt, et NS Concord käitus väga kummalisel viisil ja teda võib ilmselt seostada veealuse tegevusega Stockholmi saarestikus. Et NS Concord liigub nüüd tagasi Venemaa suunas, võib vabalt olla pettemanööver, mille peale venelased on mihklid,“ kommenteeris Rootsi riigikaitsekõrgkooli strateegia ja julgeolekupoliitika lektor Tomas Ries. „See võib tähendada, et Professor Logatšov võtab üle tema rolli emalaevana või on tal mingi muu ülesanne. On muidugi ka huvitav, et ta viibis Kaliningradi lähistel, enne kui pööras Rootsi suunas. Ja kui NATO nüüd Hollandi näol sekkub ja laeva jälitab, on see äärmiselt huvitav, isegi ajalooline.“

Läti kaitsevägi teatas teisipäeval, et välja saadeti kaks NATO õhuturbelennukit F-16, et jälgida Vene signaalluurelennukit Läänemere kohal. Ka Rootsi õhujõud saatsid ühe lennuki välja.