"Läks nii nagu ma prognoosisin. Päevakorrast jäeti välja punkt, mille all oleks toimunud arutelu," ütles komisjoni esimees Hanno Matto Delfile.

Tema sõnul arutati teemat siiski päevakorraväliselt pärast komisjoni ametlikku istungi lõppu, mis aga tähendab, et seda ei protokollitud ja komisjoni töösse ei jäänud sellest maha mingit kirjalikku jälge.

Kuigi enamik komisjoni liikmeid oli Matto sõnul seisukohal, et teema vajab arutelu, leiti, et õige koht selleks on volikogu. Ühelt poolt on täna komisjonil Tuiksoo ja Lõõniku palkamise kohta veel liiga vähe infot ja teiseks leidsid komisjoni Keskerakonda kuuluvad liikmed, et revisjonikomisjoni ressurssi pole vaja kulutada lepingute kontrolliks.

"Keskerakondlased arvasid, et ei ole mõistlik praeguses faasis kasutada komisjoni selle teema menetlemiseks enne kui teema ei ole volikogus saanud linnapealt vastuseid," rääkis Matto, kes esitas eelmisel esmaspäeval linnapea Edgar Savisaarele arupärimise.

Linnapeal on vastamiseks 10 tööpäeva, aga millal teema tuleb linnavolikogus arutlusele, on hetkel teadmata. Matto lisas, et kui Savisaare vastused ei too teemas selgust, siis peab ta pöörduma järelevalve algatamiseks maavanema poole.

Matto sõnul on tal tunne, et venitamistaktikat kasutades üritavad keskerakondlased teemat päevakorrast maha võtta ja oodata avalikkuse huvi raugemist.

Matto hinnangul olid Keskerakonna esindajad tänasel komisjoni istungil elevil ja närvis. "Varasemalt ei ole ma näinud neid nii ebamugavalt tundmas," sõnas ta.

Revisjonikomisjoni esimehe sõnul on kummastav, et eelmisel nädalal, kui linnapea Edgar Savisaar oli välislähetusel Hiinas, kommenteeris teemat osava jutustajana tuntud abilinnapea Arvo Sarapuu, kuigi linnapea ametlik esindaja oli Kalle Klandorf ning ühistupanga nõukogu esimees Taavi Aas.

"Sarapuu pandi teemat kommenteerima, sest tema on meeldiva jutuga poliitik," ütles Matto ja meenutas, et suvel rääkis Sarapuu Pärnu maanteel mürisevatest teemasinatest, kuigi oli paar päeva hiljem sunnitud tunnistama, et köögis kolistas kõvasti hoopis tema naine. "See näitab, et tema juttu ei saa tõsiselt võtta, eriti seda, mis käib Ester Tuiksoo palkamise kohta."

Matto meenutas veel, et Lõõnik kohtus Savisaarega juba suvel, aga tol ajal ei olnud teada, mis asjus. Ühtlasi tõi Matto välja juba korduva mustri nõunike palkamisel, kelleks on Nukuteatri endine juht Meelis Pai ning Priit Vilba. Matto hinnangul selline muster linnale au ei tee.

Tallinna revisjonikomisjon on üheteist liikmeline, milles enamus - kuus kohta kuulub Keskerakonnale. Lisaks kuulub komisjoni kaks IRL-i, kaks SDE-e ja üks Reformierakonna volinik. Matto sõnul olid täna kohal kõik komisjoni liikmed.