Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Andres Sanga teatel andis kohus prokuröri taotlusel loa mehe vahistamiseks eeluurimise ajaks.

Praegu seostab politsei Juri ja tema pandimajaga mitut varguse episoodi. Eelkõige oli tegemist sissemurdmistega erinevatesse kontoritesse, kust varastati arvuteid ja muud elektroonikat.

Kokkuostjate tabamine varga tabamisest tähtsamgi

Varastatud asjad jõudsid peatselt pärast vargust pandimaja omaniku kätte.

"Varastatud asjade realiseerimine on iga varga jaoks väga oluline, ilma kindla turustuskanalita jätaks ta pigem nii mõnegi asja varastamata. Vargad ei ole huvitatud selle vahelüli kadumisest, mistõttu ei soovi nad eeluurimisel oma kanaleid avalikustada," ütles Põhja prefektuuri juhtivuurija Sergei Selgitski. "Seetõttu on varastatud asjade kokkuostjate tabamine politsei jaoks esmatähtis, kuna see vähendab varguste arvu kõige tõhusamalt."

Selgitski sõnul ei võta valdav enamus pandimajadest klientidelt vargusekahtlusega asju teadvalt vastu, kuna see tekitab ettevõttele suuri probleeme.

"Sellele vaatamata jõuab väga palju varastatud esemetest siiski ka pandimajadesse. Politsei hoiab pandimajadel pidevalt silma peal, me käime tutvumas neile toodud kaubaga, leidmaks võimalikke varastatud asju," selgitas Selgitski. "Kui me tuvastame teadvalt varastatud asjade kokkuostmise või müümise fakti, siis püüame koostöös prokuratuuriga lõpetada sellise pandimaja tegevuse."

Kaup müüakse sageli välismaale

Kriminaalasja menetlust juhtiv Põhja ringkonnaprokurör Natalja Lebed ütleb, et tegemist on väga keerulise ning raskesti avastatava kuriteoliigiga.

"Selliste kuritegude avastamine eeldab väga intensiivset ja pikaajalist uurimistööd, sest varastatud asjade äriga seotud inimesed sellest ise vabatahtlikult rääkima ei tule. Mitteametlikult saadud kaup müüakse sageli välismaale, kuna Eestis müües oleks vahelejäämise risk liiga suur," rääkis Lebed.

Lebed lisas, et varastatud asjade ostmisega soodustatakse ka korterivargusi, mis on prioriteetne kuriteoliik – inimese koju tunginud vargad ohustavad tema turvatunnet eriti tugevalt. 

Politseil palub kõigil, kes on sellele mehele müünud asju seejuures vormistamata pandimaja kviitungit või teavad midagi muud tema võimalikust ebaseaduslikust tegevusest, võtta ühendust politseiga telefonil 511 2273 või 612 4798 või meiliaadressil sergei.selgitski@politsei.ee.