"Kui Eesti võimude poolt ei tule vabandusi ja selgitusi, milles on asi, miks ma ei saa Eestisse siseneda, kutsun oma kolleege üles peatama kontaktid eesti õpetlastega," lausus Tiškov venekeelsele Delfile.

Tiškov pidi täna esinema meediaklubis Impressum. Üritus ära ei jää, vaid toimub telesilla vahendusel. Varem on Eestisse sisenemine keelatud kahel Impressumis esineda soovinud inimesel: sõjandusekspert Igor Korotšenkol ja politoloog Vladimir Žarihhinil. Kaitsepolitsei on korduvalt nimetanud Impressumit Venemaa mõjutustegevuse vahendiks.

"Eesti kolleegid sõidavad rahulikult mööda meie maad ringi, uurivad soome-ugri rahvaid, põhjarahvaid, hoiavad kontakte - sealhulgas ka minu instituudiga, kolleegidega nende vabariikide teaduskeskustes, kus elavad soome-ugri rahvad. Ja üsna tihti kirjutavad enam kui jaburust. Just Eestist sai alguse müüt soome-ugri rahvaste genotsiidist Venemaal," lisas Tiškov.

Tiškov on etnoloog, ajaloolane ja sotsiaalantropoloog. Venemaa teaduste akadeemia ajaloo-filoloogia osakonna ajaloo sektsiooni juhina küsis Tiškov 2009. aastal akadeemilistelt instituutidelt infot organisatsioonide ja isikute kohta, mis tegelevad Venemaa huve kahjustava ajaloovõltsimisega.

Nimelt oli Venemaa viie aasta eest algatanud kampaania "ajaloo võltsimise" vastu võitlemiseks, et kaitsta omaenda stalinistlikku versiooni teise maailmasõja ajaloost. "Ajaloo võltsimise" vastu loodud komisjoni loomine inspireeris Tujurikkujat sama aasta lõpus looma skandaalset küüditamise sketši.