Edusammud läbirääkimistel Ankaraga, sealhulgas viimase nõustumine välja õpetama mitut tuhandet Süüria mõõdukat mässulist, ei pruugi olla piisav, et peatada tsiviilisikute tapatalgud Süüria piirilinnas Kobanis, kus jätkuvad ägedad lahingud, vahendab Associated Press.

USA presidendi Barack Obama administratsioon on avaldanud Ankarale survet, et viimane mängiks suuremat rolli islamiäärmuslaste vastu, kes on võtnud oma kontrolli alla suured osad Süüriast ja Iraagist.

USA ametnikud kinnitasid laupäeval, et Ankara on nõustunud õpetama välja Süüria mõõdukaid opositsioonijõude Türgi pinnal. Türgi valitsusametnik ütles pühapäeval, et väljaõpetatavate arv on 4000 ning neid uurib enne Türgi luure.

Ametnikud kinnitasid pühapäeval ka seda, et Türgi nõustus USA ja teiste koalitsiooni riikide hävituslennukite Islamiriigi-vastaste operatsioonide toimumisega Türgi baasidest, sealhulgas İncirliki baasist riigi lõunaosas.

USA riigisekretär John Kerry andis mõista, et Islamiriigi võitlejad on vallutanud osa Süüria-Türgi piiril asuvast Kobani linnast, kuid mitte kogu linna.

USA ja koalitsiooni lennukid on pommitanud territooriumi Kobanis ja selle ümbruses päevi.

Lisaks väljaõppele ja baasidele on veel asju, mille kohta USA loodab Türgiga kokkuleppe sõlmida, kuid ametnikud ei ole täpsustanud, mis need on, sest läbirääkimised jätkuvad.

Obama rahvusliku julgeoleku nõunik Susan Rice ütles pühapäeval selgelt, et USA ei ole türklastelt palunud maavägede saatmist Süüriasse.

USA kaitseminister Chuck Hagel vestles pühapäeval telefoni teel Türgi kolleegi İsmet Yılmaziga ning tänas viimast Türgi valmisoleku eest võitlusele kaasa aidata. Hagel märkis ära Türgi piirkonna tundmise ning vastutustundliku viisi, kuidas Türgi tegeleb muude väljakutsetega, mida see võitlus on Türgi ette asetanud põgenike ja piirijulgeoleku näol.