"Tänases (9. oktoober, Kadri Ibrus: Töötukassa tööle tahtvale puudega inimesele: sa ei meeldi meile) Eesti Päevalehes ilmunud loost saime teada, et töötukassa ametnik, kelle ülesanne on ka ilma töövõimereformita suhelda erivajadustega inimestega inimväärikust austavalt, ei ole põhilistest ametinõuetest kinni pidanud," ütles tervise- ja tööminister Urmas Kruuse meediale saadetud teates.

"Ilmunud loo põhjal võib järeldada, et inimesega on suheldud jämedalt ja ebaadekvaatselt ning tekib kahtlus, kas talle edastatud teave on sisuliselt põhjendatud. Vabandan sotsiaalministeeriumi ja sellega seotud asutuste tubli ametkonna nimel Margit Rosental-Tusti ees.

Pärin töötukassast juhtumi kohta aru ning küsin juhtidelt, mida võetakse ette, et erivajadustega inimesi koheldataks edaspidi ja alati oluliste klientidena. Need on inimesed meie seast, kes väärivad ja vajavad toetavaid ametnikke, et töövõimereformi raames leida täiendavaid võimalusi vähendatud töövõimega inimeste tööjõuturule toomiseks. Samuti palun uurida Margit Rosental-Tusti juhtumit konkreetselt ja selgitada, kuidas selline suhtlemine teoks sai saada," lisas tervise- ja tööminister Urmas Kruuse.

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel saatis umbes samaaegselt ministriga välja teate, kus ütles, et tööle kandideerijatele antud tagasisidet ei ole võimalik arutada meedia vahendusel.

"Ei ole mõeldav arutada kandidaatide isikuomadusi üleriigilises ajalehes. Peame seetõttu lugu otsesest tagasidest. Samal ajal vabandan isiklikult, et Eesti Päevalehes kirjeldatud juhtumil on töötaja kandidaadil jäänud mulje, et ta on saanud tagasidet ebapiisavalt, vabandan ka selle eest, et Eesti töötukassa töötaja soov anda tagasisidet ei lahendanud olukorda piisavalt hästi ja professionaalselt," ütles Paavel.

Paaveli sõnul on töötukassa organisatsioon, mis värbab uusi inimesi pidevalt, teeb seda professionaalsete väärtuste ja hoiakute põhjal.

"Meil töötab inimesi igast vanusest, paljudest erinevatest rahvustest ning lisaks töötab meil ka mitmeid inimesi, kelle töövõime on piiratud puude tõttu. Seetõttu võime kinnitada, et ei lähtu värbamiselt muudest põhimõtetest kui professionaalsetest," lisas Paavel.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et tööle kandideerinud inimene peab töötukassa käitumist ebaadekvaatseks ja diskrimineerivaks.

„See vastus näitab, et avaliku sektori asutused ei ole valmis puudega inimesi tööle võtma,” kahetses Margit Rosental-Tustit. Ta räägib kirjast, mille saatis talle Tartumaa töötukassa osakonnajuhataja. Margitil on kõrgharidus ja talle on määratud puue, ent ta on aastaid edukalt töötanud, olles eri sotsiaalprojektide eestvedaja. Nüüd, kui avanes võimalus osaleda töötukassa töökonkursil, otsustas ta sinna kandideerida – pidi ju töötukassa olema suur abimees just puudega inimestele.

Avalduse tegemisest kaugemale ta ei jõudnudki, teda ei kutsutud isegi vestlusele. Põhjuse teada saamiseks pidi ta ühendust võtma Tartumaa töötukassa osakonnajuhataja Jane Väliga. Oma kirjas põhjendas Väli vestlusele kutsumisest keeldumist sellega, et klientidel võib olla raske Margitit mõista ja ta ei pruugi piisavalt kiiresti klaviatuuri kasutada, aga eeskätt Margiti isikuomadustega: ta olevat valinud ründamise ja enesekaitse.