Märtsis oma sünnimaale Alžeeriasse tagasi saadetud kinnipeetav on seni ainus vang, kes sel aastal füüsiliselt Guantánamost lahkunud on, peale viie Talibani liikme vastuolulise vahetamise pikka aega pantvangis olnud USA armee seersandi Bowe Bergdahli vastu, teatab Associated Press.

Aeglase tempo põhjus on seadus, mis annab kaitseminister Chuck Hagelile, mitte ülemjuhatajale, lõpliku õiguse Guantánamos kinni peetava 149 terrorismis kahtlustatu üleviimiseks. Pentagoni ametnikud ütlevad, et peavad hoolikalt kaaluma kõiki ohte, enne kui loa annavad, võttes arvesse, et mõned endised vangid on naasnud terrorismi juurde.

„Minu nimi läheb sellele dokumendile, see on suur vastutus,“ ütles Hagel varem sel aastal. „Ma võtan selleks aega. Ma võlgnen selle Ameerika rahvale, ma võlgnen selle presidendile.“

Hagel vastas küsimusele kuude kohta, mis on möödunud sellest, kui Uruguay pakkus, et võtab vastu kuus kinnipeetavat. Hagel kirjutas loale lõpuks alla pärast Valge Maja personaliülema Denis McDonoughi telefonikõnet, teatasid administratsiooni ametnikud.

Vahepeal on aga Uruguays selle teema üle vaidlus puhkenud ning sealne ametist lahkuv president José Mujica teatas, et konsulteerib oma üha ebapopulaarsema otsuse üle järgmise valitsusega. Viimase küsitluse järgi on 58 protsenti uruguaylastest Guantánamo vangide vastuvõtmise vastu, vahendab Reuters.

Uruguay presidendivalimiste esimene voor leiab aset 26. oktoobril ning teine voor, kui seda peaks vaja olema, novembris.

Algselt pidi vangide üleandmine aset leidma juba augustis, kuid Mujica on öelnud, et enne presidendivalimisi on selle toimumine vähetõenäoline.

USA administratsiooni ametnike sõnul on riigidepartemang jõudnud või jõudmas välisriikidega kokkuleppele umbes kahe tosina kinnipeetu vastuvõtmiseks. Üks administratsiooni ametnik ütles, et 11 neist kokkulepetest on oodanud Hageli allkirja, mõned mitmeid kuid.

„Paljud riigid tahavad aidata, aga valmisolek ei ole kõik,“ ütles Guantánamo sulgemisega tegelev Pentagoni emissar Paul Lewis, kelle sõnul on Hagel vangilaagri sulgemise absoluutselt oma kohustuseks võtnud, kuid seaduse järgi peavad Pentagoni ametnikud hoolikalt uurima olukorda vastuvõtjariikides, sealhulgas seda, kas varem vabastatud kinnipeetavad on varasema tegevuse juurde naasnud. „Me oleme hoolikad ja kaalutlevad,“ ütles Lewis.