Venemaa kultuuriministeeriumi asjadeosakonna direktor Mihhail Ipatov ütles ajalehele Izvestija, et see projekt võimaldab vähendada spekulatiivsete ajalooliste konstruktsioonide hulka, mis põhinevad arvamustel ja hinnangutel ning moonutavad Venemaa ajalugu.

„Projekt „Vene ajaloo sada tähtsamat allikat“ on mõeldud selleks, et määratleda ja esitada ajaloolised baasallikad, mis konstrueerivad kodumaa ajaloo ja määravad kindlaks tänapäeva sootsiumi eneseidentifitseerimise. Kõik need allikad ei ole mitte ainult ajaloo-, vaid kogu kodumaise kultuuri mälestised,“ rõhutas Ipatov.

Ipatovi sõnul võidakse neid materjale kasutada praktilisteks ülesanneteks ja õpilaste iseseisvaks tööks.

On teada, et Vene ajaloo saja tähtsama allika hulgas on kultuuriministeeriumi versiooni järgi muu hulgas sellised dokumendid nagu Jossif Stalini kõne 3. juulist 1941, Ivan IV seadustekogu, „Domostroi“ („Kodukord“) 16. sajandist, 1649. aasta maakoguseadus, Požarski kiri maakogu kokkukutsumise kohta, Molotovi-Ribbentropi pakt, 911. aasta Vene-Bütsantsi kokkulepe ja 1975. aasta Helsingi lõppakt.

Kõik allikad pannakse üles spetsiaalsele veebilehele. Igale dokumendile lisatakse teaduslikud kommentaarid, bibliograafilised andmed ja kontrollülesanded.