"Sõltumatu ajakirjanduse puhul on inimestel põhjust eeldada, et ajakirjanik vahendab infot, mitte ei tegele aktiivselt ühe või teise seisukoha propageerimise või kaitsmisega," rääkis Tammerk Delfile.

"Me elame tööjaotuse maailmas. Pillimees ei saa õhtu läbi ilusate tüdrukutega tantsu lüüa. Tal on teine roll. Ajakirjanik, eriti uudistega tegelev ajakirjanik, ei saa oma kodanikutundeid samamoodi välja käia nagu insener või müüja. Professionaalses võtmes saab ajakirjanik oma poliitilisi vaateid väljendada näiteks arvamusartiklites," leiab Tammerk.

Ajakirjanik kui vahendaja on Tammerki sõnul oluline lüli, et ühiskonnas leviks tasakaalustatud info. Igaüks ise ei jõua kõigega kursis olla. Meediaorganisatsioonil kollektiivselt on võimalus seisukohti kujundada ja avaldada neid juhtkirjas.

"Priit Pulleritsu kirja riigikogu liikmetele ähvardusena kirjeldada on muidugi tugev liialdus. Põhimõtteliselt peabki ju ajakirjanik jälgima ja avalikkusele teatama, kes kuidas seaduse poolt hääletab. Hea tava pole aga see, kui ajakirjanik teatab oma kirjas, et valib välja ühe poole hääletajad," sõnas Tammerk.

Nõus on Tammerk Priit Pulleritsu öelduga, et ajakirjandus on asunud kooseluseadust toetama. "Juhtkirja tasandil on suured lehed seda teinud, pilt on selge. Ajakirjanduseetiline probleem on aga selles, et ka uudistekajastus on sageli kaldu kooseluseaduse toetamise poole. Ilmuvad piinlikult propagandistlikud uudislood näiteks kooseluseaduse vastaste meeleavalduse kohta Toompeal. Mõnest artiklist või Päevakaja käsitlusest saab vaid katkendliku või kallutatud ülevaate Toompeal toimunust. Siis pole imestada, et kohal mittekäinud inimesed ütlevad, et meediast jääb mulje, et seal peamiselt räusati".

"Sündmuskajastuse ABC juurde kuulub neutraalne ülevaade põhifaktidest: korraldajate seisukohad, peamised kõlanud vaated, osalejate arv, üldine õhkkond. Lisaks reportaažlik element: osalejate arvamused ehk rahva hääl, naljakad ja erandlikud juhtumised jne. Kui need viimased aga muutuvad uudistes domineerivaks, jääb rahvas ilma adekvaatsest pildist. Uudistekajastuses ja arvamusplatsi jagamisel võiks uuesti tasakaalu põhimõtet rohkem austada," lisas Tammerk.

Pullerits: tuletan hiljem kõik pooldajad meelde!
Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits saatis riigikogulastele kooseluseaduse teemal kirja, kus ta lubas teha kõik endast oleneva, et tuletada meelde riigikogulaste nimesid, kes hääletavad kooseluseaduse poolt.

Mõnes riigikogulasel tekitas selline kiri imestust, sest kuigi pealkirjas oli viidatud protestile, mõjus see pigem ähvarduskirjana. „Ajakirjanik Priit Pulleritsu ametlikult Postimehe meililt saabunud ähvardus "pidada meeles" kooseluseaduse poolt hääletajaid on kõva sõna!“ kirjutas riigikogulane Kalle Palling oma sotsiaalmeediakontol.

Priit Pulleritsu kirja riigikogulastele saab täismahus lugeda siit