Enne Euroopa Parlamendi saadikute küsimustele vastamist pidas Läti volinikukandidaat Valdis Dombrovskis avakõne, milles ta viitas oma senisele töökogemusele peaministri ning Euroopa parlamendi ja seimi liikmena. Tema sõnul annab see talle piisavalt kogemusi, et asuda Euroopa Komisjoni asepresidendi ametisse, kus ta peab tegelema euroala ning sotsiaalse dialoogi valdkondadega.

Oma kõnes viitas Dombrovskis muuhulgas ka Euroopa aeglasele kriisist väljumisele, sest euroala töötus on endiselt üle 11 protsendi, lisaks vananeb elanikkond, võlad on suured ning inflatsioon on madal. Kõik see kokku võib anda tulemuseks pikaajalise kesise kasvu või stagnatsiooni. Selle vältimiseks pakkus Dombrovskis välja suure investeeringute paketi, aga ka ELi struktuurifondide parema kasutamise.

Vastates Läti saadiku Tatjana Ždanoka küsimusele, kas Lätis kriisi ajal tehtud kärbitud palgad ja pensionid olid IMFi nõudmine või valitsuse enda otsus, ütles Dombrovskis, et kriisist väljumisel juhinduti finantsstabiilsusest ja lisaks olid olulised majanduslikud stiimulid ehk ELi fondide raha kasutamine ning muidugi ka sotsiaalse kaitse küsimused. Näiteks loodi kärpemeetmetest hoolimata piiratud tähtajaga töökohti ning maksti dotatsioone ravimite ostmisel.

Kriisi ajal Lätis tehtud kärped ajendasid mitmeid teisigi saadikuid esitama ründavaid ning emotsionaalseid küsimusi, ennekõike seetõttu, et Dombrovskis peab euroala kõrval vastutama ka sotsiaalse dialoogi eest. Selle alla käib näiteks idee kehtestada kõikides liikmesriikides miinimumpalk, mida Dombrovskis ka toetab. Tõsi, selle suurus on iseküsimus ning näiteks Põhjamaades ei määra seda riik, lisas Dombrovskis.

Kuna sotsiaalse dialoogi kõrval langeb Dombrovskise õlule ka euroala riikide eelarvete järelevalve koostöös majandus- ja rahandusvolinikuga, tundub tulevärk kuluaarides vaid aja küsimus olema. Viimast eriti arvestades, et eelarvetega peaks tegelema eelarvedistsipliiniga kimpus oleva Prantsusmaa kandidaat Pierre Moscovici, keda parlamendi liikmed sel teemal ka ohtralt „grillisid".

Kokkuvõttes võib öelda, et Dombrovskis jättis saadikutele esinedes enesekindla ja kompetentse mulje ning nüüd jääb üle oodata, millise otsuse langetab hindamiskoosolek.