Uuring lähtus eesmärgist saada faktipõhist informatsiooni eesti elanikkonna hoiakutest seonduvalt kooseluseadusega ning ennekõike sellega, mil moel suhtuvad inimesed homoseksuaalsete suhetega seonduvatesse küsimustesse, ütleb SAPTK meediale saadetud teates.

Sihtasutuse juhi Varro Vooglaiu sõnul esitati uuringus neli küsimust, mis puudutasid muuhulgas seda, kuivõrd toetavad eestimaalased homoseksuaalsete suhete riiklikku tunnustamist perekonnana, homoseksuaalsetele paaridele lapsendamise õiguse andmist ja homosuhete tutvustamist lasteasutustes.

Küsimusele, et kas inimesed pooldavad homoseksuaalseid suhteid riiklikult tunnustatud perekonnana vastas uuringu kohaselt 67 protsenti, et ei toeta. Samuti vastas 73 protsenti inimestest, et nad ei poolda homodele lapsendamisõiguse andmist ja selle poolt oli 20 protsenti küsitlutest.

Vooglaid tõi ka välja, et homoseksuaalsele paarile tunnustuse andmist ei toeta ka uuringu järgi mitte ühegi erakonna valijate enamus. Keskerakonna valijate puhul oli see tasakaal eriti silmatorkav, sest vaid seitse protsenti valijatest toetas seda, vastu oli 89 protsenti. Reformierakonna valijatest näiteks homopaaridele riikliku tunnustuse andmise vastu 59 protsenti valijatest.

Uuringu raames küsitleti tuhandet inimest. Uuringu tellis SAPTK koostöös riigikogu liikmete Priit Sibula ja Erki Noolega.