HTM-i sõnul saab eeldatavasti Eesti keele instituut järgmisel aastal sõnaraamatute ja keelearenduse jaoks (Eesti keele arengukava ülesannete täitmiseks) üle 600 000 euro ehk summa säilib samal tasemel eelmiste aastatega ning EKI põhitöö sõnaraamatute ja terminoloogiatöö osas ei muutu.

Täna pole veel võimalik väita, et riiklikest programmidest konkreetse asutuse poolt saadavad toetused suurenevad või vähenevad – mitmel juhul pole ju veel järgmise aasta konkurssegi välja kuulutatud, sest järgmise aasta riigieelarvet pole veel Riigikogus vastu võetud. Samas mitmete nende konkursside eelarve järgmisel aastal riigieelarve eelnõu järgi hoopis suureneb.

Ministeeriumile jääb arusaamatuks Urmas Sutropi väide, et Eesti Keele Instituudi teadusrahastus „langeb 60%“. Järgmisel aastal suurendab Haridus- ja Teadusministeerium teadusasutuste baasfinantseerimist 10%, mis puudutab ka Eesti Keele Instituuti. Samuti suurendatakse programmi Eesti keel ja kultuurimälu 10%, millest olulisemaid toetuse saajaid on Eesti Keele instituut. Lisaks kasvab teaduskollektsioonide toetus, kust saab samuti toetust ka Eesti Keele Instituut.