Eelmisel nädalal toimunud Äriplaani konverentsil kritiseerisid mitmed nimekad Eesti ettevõtjad väga teravalt poliitikuid ja riigi suhtumist ettevõtjaisse ning väitsid, et ettevõtjate ja poliitikute vahel ei ole ühtsust. Eestis tegutsev Singapuri ärimees Sonny Aswani ütles Äriplaani konverentsil, et ta ei näe ühtsust ettevõtjate ja poliitikute vahel ning mõistab ettevõtjaid, kes on mures Eesti tuleviku pärast. Aswani tõi Eestile eeskujuks Singapuri, kus erinevad huvigrupid suudavad töötada ühise eesmärgi nimel.

Tõnis Palts, kas olete nõus, et Eesti poliitikute ja ettevõtjate vahel puudub ühtsus ning ei suudeta ühise eesmärgi nimel töötada?

Kui Mart Laari eesmärk oli Eesti Asja ajamine, siis Andrus Ansipi eesmärk oli kaua võimul püsimine. Selleks, et kaua võimul püsida ei pea ettevõtjaid kuulma, vaid peab meeldima valijale. Ettevõtja aga ootab riigilt otsuseid, mis suurendaksid ettevõtluse efektiivsust, mitte koormust. Sealt tekib ka vastuolu. 

Kas arvate, et poliitikud ei kuula Eesti ettevõtjaid?

Oleneb poliitikutest. Mina küll võitlesin viimase momendini Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide seaduseelnõude vastu, mis suurendasid ettevõtjate koormust kokku 100 miljonit eurot aastas.

Mida võiks teha selleks, et ettevõtjate ja poliitikute vahel oleks suurem usaldus ning ettevõtjad tunneksid, et riik on nende partner? 

Küsimus ei ole riigis. Kui riiki ühelt poolt juhivad lapsed ja teiselt poolt vanad tegijad on ülbed, ei muutu mitte midagi. Reformierakond tuleb saata kümneks aastaks opositsiooni puhkama. Kõige iseloomulikum on rahandusministri ütlus, et ettevõtjaid on niigi liiga palju kuulatud arvestades nende osa valijaskonnas. See on sama rumal, kui öelda, et meedia kajastab Toomas Henrik Ilvese tegevust liiga palju võrreldes Kükametsa Kolja tegevuse kajastamisega arvestades nende võrdset osa valijaskonnas.

Kuidas kommenteerite Sven Mikseri ütlust, et ettevõtjad on mugavustsoonis ja riik peab astuma samme, et nad sealt välja tuua? 

Kvalifitseerin selle noorleninlikuks ülbuseks.

Mida arvate Sotside lubadusest saavutada alampalga tõstmine 800 euroni kuus viie aasta jooksul?

Sellega ütlevad sotsid, et ettevõtjad peaksid maksma töötajatele omast taskust aastas mõned miljardit eurod peale. Raske on leida kiiremat teed Eesti ettevõtluse konkurentsivõime hävitamiseks.

Tartu ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse ja innovatsiooni õppetooli juhataja Urmas Varblane pakkus Äriplaani konverentsil välja idee, et eri ilmanurkades elavad eestlased võiks hoopis Eesti ettevõtluse kasuks tööle panna, "Talendid Koju" loosungite asemel. Kas ideel oleks teie arvates jumet? 

Kahtlemata oleks sellest rohkem abi, kui Väliskaubandusministri poolt surmahädas olevatele põllumeestele jagatavatest telefoninumbritest.