Samuti tõdes audit, et SMITis kasutatav tehnoloogia on kaasaegne, samas on vahendite kasutamist võimalik parandada, teatas ministeerium.

„Auditi tulemuste põhjal saame öelda, et meedias ilmunud anonüümsed väited kinnitust ei leidnud. Ekspertide hinnang tõi välja küll kitsaskohti senises töökorralduses, kuid samas andis ka kindluse, et SMITis on alates juhtkonna vahetumisest ellu viidud muudatused ja edaspidi tehtavad sammud õigel teel,“ ütles siseministeeriumi varade asekantsler Riho Kuppart. 

Auditi läbi viinud eksperdid ei tuvastanud SMITis nuhkvara kasutamist. Nende hinnangul ei tee SMIT oma töötajate suhtes ülemääraseid seiretegevusi, vaid tulenevalt ligipääsu ulatusest konfidentsiaalsetele andmetele peaks töötajate tegevuse seiret hoopis tõhustama. Kiiruskaamerate andmekogu haldamisel eksperdid manipulatsioone ei tuvastatud. Samuti ei leidnud kinnitust ajalehes esitatud anonüümne väide operatiivraadioside võrgu niinimetatud tagauksest.

Artiklis esitatud väide riigihanke „Andmesalvestuse lahendus“ tahtlikust suunatusest ning meedia survel hanketingimuste muutmisest ei vasta tõele. Riigihanke hankedokumendid ei vastanud küll riigihanke seaduses sätestatud nõuetele, kuid vea märkamisel tunnistas SMIT hanke ise kehtetuks ning seda juba kümme päeva enne artikli ilmumist meedias.

Personali vabastamise otsuseid hindavad audiitorid põhjendatuks ja värbamise korraldust ning praktikat asjakohaseks.

Auditi eesmärk oli välja selgitada, kas ajalehes toodud anonüümsed väited vastavad tõele ning teha järeldused ja astuda konkreetsed sammud SMITi töö paremaks korraldamiseks.

Erakorralise auditi viis ajavahemikus 27. augustist 23. septembrini läbi Siseministeeriumi siseauditi osakond, kaasates riigi infosüsteemi ameti, politsei- ja piirivalveameti teabeturbebüroo ning Kaitsepolitseiameti eksperte. Audit analüüsis asutuse tegevust alates 2012. aasta algusest kuni käesoleva aasta augusti lõpuni.

Eesti Päevaleht kirjutas tänavu 27. augustil, et töötaja väidab siseministrile saadetud kirjas, et siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuses kuritarvitatakse nuhkvara. Tõsise probleemina toob kirja saatja välja, et näiteks operatiiv- raadioside võrgul on olemas ka tagauks. Aprillis lahkunud ekspert aga kirjutas, et Schengeni infosüsteemi valve tehnilist poolt ei tagatud ja see asendati inimvalvega, kirjutas leht.

Peamiselt langes kriitika alla keskuse juhtimiskultuur ja korruptsioonihõnguline personalipoliitika, mille tõttu on langenud töötajate motivatsioon ning asutuse tehniline võimekus.

„SMIT on tehnoloogiliselt maha jäänud ja lagunenud juhtkonna sihikindla tegevuse ja sisepingete tõttu,” kirjutas töötaja. „Kui SMIT-i hange läks hapuks, siis alles meedia survel saadi ministrilt kommentaar. Probleemid maskeeritakse ohtra demagoogia ja andmete võltsimisega”.