Juba täna hommikul on brittide kuus RAF Tornado hävituslennukit valmis iga hetk Küproselt õhku tõusma, et anda äärmusorganisatsiooni vastu oma esimene löök. Peaminister David Cameron tunnistas eile parlamendi ees kõneldes, et sõda „psühhopaatilise“ Islamiriigi vastu „kestab tõenäoliselt aastaid“.

Hoolimata sellest oli rahvasaadikute toetus kuningliku õhuväe rünnakutele Iraagis ülekaalukas. Nii koalitsioon kui ka opositsioon olid küsimuses ühel meelel. Otsuse poolt hääletas 524 parlamendisaadikut, vastu oli kõigest 43.

Kõigest aasta tagasi hääletas see sama parlament maha sõja Süüria vastu, mida peaminister David Cameron samuti müüa üritas. „Siin ei ole küsimus sõdades Lähis-Idas ega isegi mitte Süüria konfliktis. Siin on küsimus keemiarelvade kasutamises. Keemiarelvade kasutamine ei saa jääda karistuseta,“ rõhutas ta toona enne märgilist otsust. Eelnõu poolt hääletas 272 ja vastu oli 285 saadikut.

Eile läks aga teisiti. Briti parlament otsustas juba kolmandat korda viimase veerandsaja aasta jooksul alustada sõjategevust Iraagis.

Arvatavasti saadab London Iraaki ka sadu sõjaväenõustajaid, kes otseses lahingutegevuses ei osale, vaid koordineerivad õhurünnakuid ja treenivad kohalikke vägesid.

Suurbritannias aga valmistutakse võimalikeks kättemaksuaktideks. Nõnda on politsei viimastel päevadel arreteerinud mitmeid inimesi, keda on alust kahtlustada riigisiseste terrorirünnakute planeerimises.