"See ei ole tervel mandril kehtiv alampalk, vaid suurus, mille alusel hinnatakse tööd tegevate inimeste toimetulekut ja tööturu tõhusust. Ehk siis seda, kas erinevates riikides on toimetatud selle nimel, et töötamise korral ei peaks rääkima vaesusest," kirjutas Nestor.

Õiglase palga suurus on 60 protsenti keskmisest palgast. Kui kellegi palk on madalam kuuekümnest protsendist riigi keskmisest, saab ta ebaõiglaselt madalat palka.

"Eestis tähendab see hetkel seda, et vähem kui 600 eurot kuus palka saava ja 40 tundi nädalas töötava inimese töötasu on ebaõiglaselt madal. Võrrelge seda järgmisel aastal kehtima hakkava alampalgaga ja te näete, et vahe suur," lisas Nestor.

Nestori hinnangul ei saa sellega leppida ja loota, et küll aeg kõik teeb ja korraldab, sest siiani pole teinud ja korraldanud. "Ettepanek, mille alusel alampalk lähemate aastate jooksul jõuaks lähemale õiglasele palgale, sai kahjuks tüüpilise "must – valge" vastuvõtu. Räägime ju aastaid vajadusest teha tootlikumat ja kallimat tööd. Selle asemel, et rääkida, võiks ju ka midagi teha," leidis Nestor.

"Näiteks istuda kolmepoolselt laua taha –tööandjad, töötajad, riik – ja leppida kokku, kuidas selleni jõuda. Mis segab tööandjaid kõrgemat palka maksmast? Kas ja kuivõrd on töötajad valmis ümber õppima uuteks ametiteks? Mida saaks riik teha, et palgad ja tootlikus tõuseks ning tööealised madala palga tõttu Eestist ei lahkuks?" küsis Nestor.

"Ma tean ja tunnen Eestis toimekaid ettevõtjaid, kes said juba kümme aastat tagasi selgelt aru, et meie liitumisega Euroopa Liiduga sai tegelikult läbi ka see aeg, kus meie majanduse eeliseks oli odav tööjõud. Maksavad täna juba alampalgana rohkem, kui 800 eurot kuus. Sellel lihtsal põhjusel, et muidu nende äri tulu ei toodaks. Seejuures, pange tähele, suudavad ka nemad teha just seda, mida kõige rohkem vaja on – müüa oma tööd Eestist välja"

"Nii et selle asemel, et solvuda, võiks koos mõelda, kuidas targema ja kallima tööni jõuda. Tõesti, seejuures võib nii mõnigi äriplaan osutuda kõlbmatuks. Aga lootus, et madalatel palkadel põhinev äri toob tulemust, saab niigi lõpu. Tublimad ja targemad leiavad uue ja parema palga mujal ja ongi kõik. Turumajanduses pole ju suurust, mida tasuta saab. Tasuta tööjõudu pole samuti olemas," lisas Nestor.