Uuring keskendus 160 „aktiivse tulistaja intsidendile“ aastatel 2000-2013. Tüüpiliselt on need juhtumid, mille puhul relvastatud isik tulistab või üritab tulistada inimesi rahvarohkes kohas, vahendab Associated Press.

Kuritegelike rühmituste ja narkootikumidega seotud tulistamised välja jätnud raporti eesmärk oli koguda kokku täpsed andmed rünnakute kohta ning aidata kohalikel politseijõududel valmistuda ja reageerida sarnastele juhtumitele tulevikus, teatasid USA föderaalsete õiguskaitseorganite esindajad.

Raporti järgi leidis uuritud perioodi esimese seitsme aasta jooksul aset keskmiselt kuus tulistamisintsidenti aastas. Viimase seitsme aasta jooksul tõusis keskmine üle 16 protsendi. See periood sisaldas 2012. aasta tulistamisi Colorado osariigis Aurora kinos ja Connecticuti osariigis Sandy Hooki põhikoolis ning eelmise aasta veresauna Washingtoni mereväebaasis, kus hukkus 12 inimest, enne kui politsei tulistaja maha lasi.

Enamik tulistamisi leidsid aset töökohtadel või koolides, ülikoolides või muudes haridusasutustes, selgub uuringust, mis koostati koostöös Texase osariigi ülikooliga. Teised tulistamised on aset leidnud avatud kohtades, sõjaväe territooriumil, pühakodades ja tervishoiuasutustes.

Tulistamistes hukkus või sai haavata kokku üle tuhande inimese. Veerandil juhtudel tegi tulistaja enesetapu enne politsei saabumist. Tulistaja ei tegutsenud üksi vaid kahel juhul. Kuuel juhul olid tulistajad naised.

Käitumise analüüsile spetsialiseeruvate USA õiguskaitseorganite töötajate sõnul on tulistajate motiivid erinevad, kuid paljud on kannatanud reaalse või kujuteldava ebaõigluse all, mis annab neile enese arvates õiguse vägivaldselt käituda. Kuigi on raske öelda, miks on tulistamiste arv kasvanud, usutakse, et paljusid tulistajaid inspireerivad varasemad tulistamised ja saavutatav kurikuulsus.

„Kopeerija fenomen on tõeline,“ ütles FBI käitumise analüüsi üksuse esindaja Andre Simons. „Kui juhtub üha rohkem ja rohkem tähelepanuväärseid ja traagilisi sündmusi, arvame me nägevat rohkem ohustatud, marginaliseerunud isikuid, kes otsivad inspiratsiooni nendest mineviku rünnakutest.“