Mehi kahtlustatakse Süürias pühasõdalastega liitumises ning nad vahistati eelmisel kuul, kui nad tulid üle piiri Türgisse, vahendab France 24.

Teisipäeval oli kavas mehed lennukiga Pariisi saata, kuid segaduse tõttu Türgis pandi mehed hoopis Lõuna-Prantsusmaale Marseille'sse suundunud lennukile, kus nad ka maandusid, kõndisid läbi passikontrolli ja kadusid.

Gruppi kuulub ka 29-aastane Abdelhoued Bagadhali, kes on 2012. aastal Toulouse'is džihaadi nimel seitse inimest, sealhulgas kolm last juudi koolis tapnud Mohamed Merahi sugulane.

Mehed andsid end hiljem siiski Montpellier' lähedal Le Caylaris politseile üles.

Kogu episood on aga olnud ränk alandus Prantsusmaa julgeolekuteenistustele, mis on püüdnud süüd Ankara kaela veeretada.

Prantsusmaa siseministeerium teatas teisipäeva pärastlõunal, et mehed arreteeriti Pariisi Orly lennuväljal. See teade võeti kiiresti tagasi, kui selgus, et tegelikult ei oldud kedagi arreteeritud.

Ministeerium tegi hiljem avalduse, milles seletati, et Pariisi lennanud lennuki piloot keeldus mehi pardale võtmast, sest neil puudusid vajalikud dokumendid, ning Türgi võimud panid nad lihtsalt järgmisele lennule Prantsusmaale.

Isegi meeste advokaadid ei suutnud uskuda, et Prantsusmaa ja Türgi võisid kahe peale nässu keerata väidetava džihadistliku tegevuse eest Süürias vahistatud meeste kodumaale saatmise. Mehed andsid end Türgis üles, sest kartsid ilmselt oma elu pärast.

„Nii uskumatu, kui see ka näib, on see tõsi,“ ütles ühe mehe, Imad Djebali advokaat Pierre Dunac. „Ma ei tea, mida siseministeerium ütleb, aga kui nad oleks välja saadetud, oleks neid õiguslikult pidanud saatma Türgist Prantsusmaani. Nad tulid tagasi Prantsusmaale vabatahtlikult. Teine reaalsus on see, et nad käisid Prantsusmaal koos passidega läbi tolli, ilma et neid oleks kuidagi tülitatud.“

Kunagi Mohamed Merahi esindanud advokaat Christian Etelin ütles kolmapäeval, et rääkis Bagadhaliga, kui ta Türgis vahi all oli.

„See on klassikaline lugu läänlastest, kes unistavad Islamiriigist, religioonil põhinevast ühiskonnast, kuid kui nad kohale jõuavad, hirmutavad neid sealne fanatism, kuriteod ja piinamised,“ ütles Etelin.

Pärast seda, kui mehed olid väljendanud soovi Süüriast lahkuda, võttis Islamiriik nad Prantsuse spioonidena vangi, teatas Etelin.

„Nad olid kindlad, et nad mõistetakse surma ning seetõttu tegid nad kõik, et põgeneda ja andsid end Türgi politsei kätte, et paluda abi ja kaitset,“ rääkis Etelin.