Teadlased päästsid valla rõõmuhõisked, kui tehiskaaslase mootorid lõpetasid selle 24 minutit kestnud määratud orbiidile manööverdamise, vahendab Associated Press.

„Me oleme läinud üle inimliku ettevõtlikkuse ja innovatsiooni piiride,“ ütles India peaminister Narendra Modi Bangalore'is asuvas lennujuhtimiskeskuses. „Me oleme navigeerinud oma laeva läbi teekonna, mis on teada väga vähestele.“

Modi õnnitles teadlasi ja kõiki kaasmaalasi selle ajaloolise hetke puhul.

Teadlaste sõnul kulgesid India Marsi-missiooni (Mars Orbiter Mission – hellitavalt MOM) viimased etapid häireteta. See edu tähistab verstaposti India kosmoseprogrammis ning annab tunnistust, et India suudab läbi viia keerulisi missioone ning võib välja saata kommerts-, navigatsiooni- ja uurimissatelliite.

Tegemist on suure saavutusega 1,2-miljardilise elanikkonnaga arengumaale, kus enamik inimesi elab vaesuses. Samal ajal on Indias tugev teaduslik ja tehniline haridussüsteem, mis on tootnud miljoneid programmeerijaid, insenere ja arste.

Kosmoselaeva Marsi orbiidile viimine ei ole lihtne ülesanne. Üle poole varasematest katsetest – 41 missioonist 23 – on ebaõnnestunud.

USA saavutas esimest korda edu 1964. aastal, kui Marsist möödus Mariner 4, mis saatis Maale 21 fotot planeedi pinnast. Endine Nõukogude Liit jõudis Marsini 1971. aastal ja Euroopa kosmoseagentuur (ESA) 2003. aastal.

India on eriti uhke selle üle, et MOM on välja arendatud kodumaise tehnoloogia põhjal ja võileivahinna – 75 miljoni dollari eest, mis Modi sõnul jääb alla paljude Hollywoodi filmide eelarvetele. Võrdluseks – NASA palju suurem Maveni missioon maksis ligi kümme korda rohkem ehk 671 miljonit dollarit.

India 1350-kilogrammine tehiskaaslane jääb Marsi ümber tiirlema vähemalt kuueks kuuks. Viis päikeseenergial töötavat instrumenti koguvad teaduslikke andmeid, mis võivad heita valgust Marsi ilmastikusüsteemidele ning sellele, mis juhtus veega, mida arvatakse Marsil kunagi ohtralt olnud olevat.

Samuti otsib MOM Marsilt metaani, mis on võtmetähendusega keemiline ühend Maa eluprotsessides.

India soovis, et kosmoselaev, mida hindi keeles nimetatakse Mangalyaaniks ('Marsi-laev'), näitaks kogu maailmale tema võimet kavandada, planeerida, juhtida ja opereerida keerulist süvakosmose missiooni. Varem on India edukalt välja saatnud kümneid satelliite ning saatnud Kuu orbiidile tehiskaaslase Chandrayaan-1, mis avastas 2008. aastal tähtsaid tõendeid veest Kuul.

India kosmoseteadlased planeerivad juba uusi missioone, sealhulgas kulguri viimist Kuule. India kosmoseagentuuri juht K. Radhakrishnan ütles, et põhitähelepanu on pööratud kommerts- ja navigatsioonisatelliitide rakenduste tehnoloogiate arendamisele.