Huvitav, kui kõik ennast usinasti hariksid, siis kust võetaks järsku kõigile neile haritud inimestele kõrgepalgalised töökohad?

Neid töökohti ei tule ju kuskilt juurde, mis tähendab, et valdav enamus peab ikka leppima lihtsamate töökohtadega, kus on madal palk. Tegelikult on Eesti rahvas niigi väga haritud ja juba praegu peavad kõrgharidusega inimesed töötama lihtsamatel kohtadel, just sellel samal põhjusel, et häid töökohti on vähe.

Veel enam: kui inimesed hariksid ennast massiliselt mingitel kõvadel erialadel, siis tekiks vastavatele töökohtadele suur tung, mis viiks ka nende palga alla. Kui meil tekiks järsku näiteks suur hunnik IT-mehi, siis langeks ka nende palk 400-500 euro peale, kuna töötajaid oleks võtta iga nurga pealt.

Mis ma tahan öelda, on see, et Eestis ei ole lahendus rahva harimine, sest rahvas on meil juba niigi üleharitud. Ärge unustage, et keegi peab tööd ka tegema. Kõik ei saa olla juhid ja spetsialistid, aga miks peaks keegi tööd tegema, kui talle selle eest inimväärset palka ei maksta?

Inimesed ei ootagi ju mingit 1000 eurot. Suur samm oleks kasvõi see, kui miinimumnetopalk tõstetaks 500 euroni. Kahjuks on paljud tööandjad sellised, et isegi kõva tööd ei tunnustata ja palk on ikka mingi 400 eurot.

Eesti mediaanpalk on selle aasta seisuga kätte alla 600 euro – pooled teenivad sellest veel vähem. Keskmine palk kätte on midagi 800 euro kanti ja seda enamik eestlasi ei teeni. See statistika näitab samuti väga ehedalt, et probleem ei ole töötajates – probleem on palju suurem.

Eestlased töötavad isegi väga tublilt. Paljud rügavad mitme koha peal ja arvukaid ületunde, et saada enam-vähemgi inimväärne sissetulek, aga see ei ole ju normaalne! See on eesti rahva tervise ära rikkunud. Ühtlasi on meie rahvas selle kõige tulemusel väga morn. Ega ilmaasjata ei ole meil nii suur väljaränne. Kuni sellest aru ei saada, meie olukord ei parane.

Tooksin siinkohal välja ka tööandjad, kes virisevad, et tööle tulevad ainult joodikud ja muidu ludrid. Aga kas te oma pakutavaid töötingimusi ja palka olete vaadanud, tööandjad? Vean kihla, et palk on teil alla 500 euro ja tööd tuleb selle eest ilmselt kõvasti teha? Siis pole ka midagi imestada, kui ainult joodikud ja ludrid tööle tulevad, sest normaalsed töölised sellise palga eest tööle ei tule – nad lähevad kas välismaale, leiavad eestis mõne koha, kus neid hinnatakse, või siis nokitsevad ise midagi teha.

Saage juba aru, tööandjad: kõik algab palgast – kui pole palka, pole ka töölist. Töölisi peletavad ka kehvad tingimused, eriti kui palk on niru – hea palgaga elatakse ka ebainimlikud tööolud üle.