Süürias ja Iraagis suuri alasid kontrolliv Islamiriik on juba hukanud kaks USA ajakirjanikku ja ühe Briti abitöötaja väidetavalt kättemaksuks USA õhurünnakute eest Iraagis, vahendab Reuters.

Värskes viieminutilises videos ütleb Cantlie'na tutvustatav mees, et USA president Barack Obama, kes on olnud pikka aega piisavalt ettevaatlik, et vältida selliseid konflikte nagu tema eelkäija George W. Bush ette võttis, kistakse sõtta, mida ta ei suuda võita, teatas rahvusvahelist terrorismi jälgiv organisatsioon SITE.

„President nimetas kord George Bushi Iraagi konflikti tobedaks sõjaks ega suutnud ära oodata Ameerika sellest eemale tõmbamist, kui võimule tuli. Nüüd tõmmatakse ta paratamatult taas sisse,“ ütleb mees videos.

Cantlie'na tutvustatav mees nimetab videos Islamiriiki kõige võimsamaks pühasõdalaste liikumiseks, mida lähiajaloos nähtud on, ning lisab, et kui USA poliitikud seda kohutavaks või alatuks nimetavad, ei kahjusta see Islamiriiki.

Video on ilmselt salvestatud enne USA ja liitlaste öiseid õhurünnakuid Süürias.

„Alates Vietnamist ei ole me näinud sellist potentsiaalset segadust tekkimas. Praegused hinnangud, et Islamiriigiga võitlemiseks on vaja 15 000 sõdurit, on naeruväärselt väikesed. Riigil on rohkem mudžahiide kui need,“ ütleb mees videos. „See ei ole mingi distsiplineerimatu kamp mõne Kalašnikoviga.“

Mees ütleb, et uus Iraagi valitsus, mis on šiiitliku Iraani liitlane, ootab pikisilmi USA sekkumist, et tugevdada Iraani mõju Lähis-Idas.