Eesti riigipea kõneleb ÜRO 69. Peaassamblee ülddebati esimesel päeval, 24. septembri õhtul. Tema esinemise peateemadeks maailmaorganisatsioonis on rahvusvahelise õiguse väljakutsed Ukraina konflikti valguses, rahvusvaheline terrorism ja internetivabadus.

Riigipea esineb sõnavõtuga ka ÜRO Peaassamblee avanädala raames Rahvusvahelise Rahu Instituudi korraldatud julgeolekualasel debatil „Euroopa uus julgeoleku reaalsus“ ning kliimamuutuste tippkohtumisel.

Columbia Ülikoolis peab president Ilves avaliku loengu rahvusvahelisest poliitikast, keskendudes geopoliitikale, ideoloogilisele sõjale ning Ukraina konfliktile.

President Ilves osaleb Ameerika Ühendriikide riigipea Barack Obama pidulikul vastuvõtul ÜRO Peaassamblee avaistungi puhul ning korraldab koos Eesti peakonsulaadiga vastuvõtu New Yorgi Eesti Majas. Riigipea kohtub ka New Yorgis ja idarannikul tegutsevate Eesti ettevõtlike noortega.

President Ilves avab ÜRO kõrgetasemelise nädala ja Põlisrahvaste maailmakonverentsi raames ÜRO konverentsiruumides Lennart Meri soome-ugri filmirännakuid tutvustava fotonäituse „Veelinnurahvas“ ning külastab New Yorgis linna suurimat fotosündmust, Photoville festivali, kus osaleb Eesti fotograaf Annika Haas oma projektiga “Lennukivaatlejad”.

President Ilvese töövisiit Ameerika Ühendriikidesse kestab 26. septembrini.