Šotimaa iseseisvumise puhul võibolla muutmisele mineva Union Jackiga kaetud esiküljel nimetab The Times neljapäeva „Uniooni D-päevaks“, vahendab AFP.

Suurbritannia ja Põhja-Iirima lagunemine võib olla lähedal,“ kirjutab The Times oma juhtkirjas. „Midagi hindamatut kaob jagamisel, midagi kallilt kultuurilist ja haaramatut ning midagi kuivalt majanduslikku ja toorelt poliitilist... me kutsume šotlasi kogu veenmisjõuga hääletama iseseisvusele ei ja tegema seda suure rahvusliku uhkusega.“

Iseseisvumist on toetanud vaid üks suur ajaleht – Glasgow's välja antav Sunday Herald, mille viimasel esikaanel enne referendumit oli sadadest jah-hääletajate selfie'dest moodustatud Šoti lipp.

Guardiani neljapäevane esikaas näitab aerofotot Šotimaast, samas kui meri uputab Ühendkuningriigi teised osad.

„Saatuslik päev. Šotimaa 4 285 323 hääletajal on 15 tundi, et otsustada oma maa saatus,“ öeldakse Guardiani esilehel, kus kutsutakse iseseisvust tagasi lükkama.

„Saatuslik päev“ pani pealkirjaks ka The Scotsman, kuid selle juures on valimisjaoskonna pilt. Oodatakse rekordilist osavõttu.

Mitmete lehtede esiküljed on täis sümbolismi.

„Jah või ei. Täna alustab Šotimaa tühjalt lehelt“ on The Scottish Suni pealkiri tühjal esilehel pastakaid hoidvate kätega.

Daily Mirror näitab meest punavalge Union Jackiga, millelt puudub Šotimaa sinine.

„Meie saatuslik päev,“ kirjutab Daily Mirror. „Ärge jätke meid niimoodi... Ärge laske päikesel loojuda meie 307 aastale koos. Hääletage täna ei ja hoidke Britannia tõeliselt SUURENA.“

Scottish Daily Mail kujutab aga Šotimaa lippu ja Union Jacki kokkusõlmituna.

„See on olnud meie suurimate triumfide aluspõhi ja liitnud meid süngeimatel tundidel. Täna kindlustagem Šotimaa tulevik hiilgavas ja väljapaistvas rahvaste peres, mis on Suurbritannia,“ kirjutab ajaleht.

Independenti esikülg viitab sajanditele, kui maad on koos olnud alates 1707. aasta uniooniaktidest, pealkirjaga „307-aastane kibelus“.

Ärileht City A.M. valis majandusliku vaatenurga esikülje pealkirjaga „Koos on parem, lahus on vaesem“. Peatoimetaja kirjas hoiatatakse iseseisvuse majanduslike riskide eest.

Poole valimisest loobudes on Metro täitnud oma esikülje paksude mustade tähtedega „Hääleta“.

„Selle asemel, et jutlustada iseseisvuse osas õigest ja valest, kutsume lihtsalt kõiki teid üles võtma osa ühest tähelepanuväärsemast hetkest meie maa pikas ja hiilgavas ajaloos,“ kirjutab Metro. „Seetõttu ütleb Metro lihtsalt... Hääleta.“