Täna toimuval Šotimaa iseseisvusreferendumil otsustavad šotlased riigi saatuse üle. Vastus tuleb anda lihtsale küsimusele: "Kas Šotimaa peaks olema iseseisev riik - ei või jah?". Viimastel andmetel saab tulemus olema väga tasavägine ning Šotimaa iseseisvus võib neljapäeva õhtul reaalsuseks osutuda.

Delfi küsis Eesti poliitikutelt, mida nemad arvavad Šotimaa iseseisvumispüüdlustest.

"Euroopas, täpsemalt Ukrainas, käib praegu sõda ja inimesi lollitatakse mingite referendumijuttudega. Selle Putini propagandamasina taustal on erakordselt sümpaatne, et Ühendkuningriigis tõestatakse, kuidas demokraatia tegelikult käib. Šotimaa inimestel on igati legaalne õigus demokraatlikult korraldatud referendumil oma arvamust avaldada ja mis iganes on tulemus, on see protsess ise tunnistus demokraatia toimimisest. Väikerahvana ehk eestlastena võiksime 18. septembril mõelda, et oh, oleks meil ometi olnud selline võimalus Nõukogude okupatsiooniimpeeriumis! Piisab sellest ühestainsast referendumist, et ka kõige nõukogudeliidu nostalgilisem inimene saaks aru, milline üüratu vahe laiutab demokraatliku Suurbritannia ja okupeeriva kunagise NSVL vahel," ütles Pakosta Delfile.

Pakosta ei soovinud oma isiklikku positsiooni avaldada, kuid märkis, et IRL sõsarerakond Ühendkuningriigis toetab Inglismaa ja Šotimaa liidu jätkumist.

"Vastamisi on suuresti emotsionaalsus ja ratsionaalsus - émouvoir ja rationale. Poliitikas me teame, et mõlemad on tegelikult emotsioonipõhised. Šoti konservatiivid ehk IRL sõsarerakond on "Better Together" (parem on olla koos ehk siis "Ei" kampaania) poolel. Eesti huvides on kindlasti see, et Šotimaa kuuluks koos meiega nii Euroopa Liitu kui NATO-sse - kas ta teeb seda eraldi riigina või Suurbritannia koosseisus, otsustab Šoti rahvas."

"Eestlaste jaoks on loomulik toetada iga põlisrahva otsustusõigust. Palju olulisem Eesti jaoks kui hääletustulemus on protsess ise. Nii tore on olla väikerahvas riikide liidus, kus ongi normaalne, et väiksemad rahvad saavad vabalt ja demokraatlikult oma tahtmist mööda referendumeid korraldada ja soovi korral rahumeelselt iseseisva riigina eralduda. Selle õiguse väärtust mõistame me eestlastena väga hästi," lisas Pakosta.