Traagiline sündmus leidis aset eelmise aasta 6. novembril, kui Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi 2. klassi õpilased läksid "Endla" teatrisse vaatama "Väikest nõida", kajastab saade "Pealtnägija".

Kuna teatris said lapsed veidi varem valmis kui planeeritud, hakkas 45 minutit varem liikuma ka buss. Seni teadmata põhjusel ütles Andra, et soovib väljuda Urke peatuses, mis oli kodust 5 kilomeetri kaugusel.

Tüdruku ema Ave Mägi, kes ootas toona 7. kuud oma kolmandat last, ütles, et ootas bussi ja õpilasi, kuid kedagi ei olnud. "Ootasin kooli juures, ootasin rahvamaja juures, ootasin bussijaamas, no ei olnud kedagi. Helistasin õpetajale ja tema ütles, et lapsed on ju ammu kodus. Et tütar läks Urkes maha. Kui aga Halinga teeristi autoga jõudsin, olid seal juba vilkurid..." meenutas ema pisarsilmi.

40-aastase staažiga õpetaja sõnul olid lapsed olid pärast etendust bussis heas tujus. "Kuna vanemad polnud minuga kokkulepet sõlminud, siis ma ei teadnud, et Andra ei peaks Urkes maha minema. Ares hüüdsin lastele, et hakake vanematele helistama, et nad teaksid vastu tulla. Kas Andra vanematele helistas, ei pannud ma tähele, kuid kui lapsed Urke peatuses püsti tõusid, tõusis ka Andra ja ütles, et läheb maha," selgitas õpetaja kirjalikult saatemeeskonnale. Kaamera ette ta tulla ei tahtnud.

Isa Andrus Mägi sõnul õpetaja jutt ei klapi. Ta tegi ise ka detektiivitööd, leidis üles bussijuhi ja sai kätte sõidumeerikud, kust on tema sõnul selgelt näha, et õpetaja valetab.

Pärnu-Jaagupi kooli sotsiaalpedagoog Joel Pulk ütles, et perega üritas suhelda õpetaja, kuid see ei õnnestunud. Pärnu kriisiabikeskuse psühholoogid suhtlesid pere, õpetaja ja lastega. Koolis toimus leinaaktus ning joonistati pilte Andra mälestuseks ja pandi lehte kaastundeavaldus, aga perega oli sein ees. "Kool ei suhelnud pärast õnnetust perega piisavalt," usub ta.

Õpetaja tunnistab, et ta ei osanud leinavate vanematega suhelda. "Ma ei tea praegugi, kes oleks pidanud leinavate vanematega tegelema. Kokkusaamistel isaga direktori kabinetis ja mujal olen pidanud taluma ähvardusi, alandusi ja väljapressimist ning minu pere vastu suunatud tapmisähvardusi. Ma tahaksin vanemaid aidata, aga kuidas?”

Kool leiab, et pere elab leina välja süüdlast otsides. Vanemad peavad õpetajat süüdlaseks. Isa leiab, et kool peaks vabandama ja juhtkond tagasi astuma. "See ei ole ülepingutatud. Meil on lihtsalt vaja, et õpetaja koos direktoriga vastutaksid oma töö eest."

Kool muutis õnnetuse järgselt korda ekskursioonidel ja väljasõitudel. Lapsi ei lasta enam maha alevikus kodu lähedal vms. vaid tuuakse kooli juurde, kuhu vanemad saavad järgi tulla.

Eelmisel nädalal lõpetas prokuratuur kriminaalasja tüdruku alla ajanud autojuhi suhtes, kuid edasi läheb kriminaalasi kooli ja õpetaja suhtes. Mägide pere on juba teatanud, et kavatseb autojuhi õigeks tunnistamise vaidlustada.