„Mis puutub roheliste mehikeste teemasse, siis me oleme nüüd selgelt näinud seda stsenaariumi välja mängitavat Krimmis, me oleme näinud seda stsenaariumi välja mängitavat Ida-Ukrainas. Me hakkame nägema osa sellest stsenaariumist Moldovas ja Transnistrias,“ ütles Breedlove Atlandi Nõukogus peetud arutlusel Reutersi vahendusel.

Vene väed korraldasid varem sel aastal sõjaväeõppused Transnistrias ning Moldova president hoiatas piirkonna annekteerimise eest, nagu tehti Krimmiga.

Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin hoiatas eelmisel aastal Moldovat, et viimase püüdlused lähemate sidemete sõlmimiseks Euroopaga võivad kaasa tuua lõpliku kontrolli kaotamise Transnistria üle ja energia hinna tõusu.

Breedlove ütles, et nüüd, kui NATO-l on üldine arusaam, kuidas Venemaa oma hübriidsõja taktikat rakendab, on tähtis välja mõelda, kuidas aidata Ida-Euroopa riike esialgsele pealetungile vastu seista.

NATO ei saa liikmesriigi sisekonfliktidesse sekkuda. Reageerida saab ainult siis, kui on tuvastatav väline agressor.

„See hübriidsõda, kui ta algab ja on kellegagi seostamatu, ei ole NATO teema,“ ütles Breedlove. „See on selle riigi sisemine teema.“

Breedlove ütles, et NATO liikmesriigid peavad otsustama, millised peaksid olema nende kohustused sellistes olukordades nagu Ukrainas valitseb, kui konfliktis olev riik ei ole alliansi liige.

„Praegu ei ole olemas NATO poliitikat selle kohta, mida teha nendes riikides, mis on väljaspool allianssi ja ei ole Vene Föderatsioonis,“ ütles Breedlove.

Breedlove'i sõnul peab Venemaa lõpuks olema osa lahendusest.

„Ma ei usu, et me suudame kunagi jõuda tervikliku, vaba ja rahus Euroopani ilma Venemaa kui partnerita,“ ütles Breedlove, märkides, et lääs on tegutsenud tosin aastat nii, nagu see olekski nii. „Nüüd näeme me väga erinevat olukorda ja peame sellega tegelema.“