Tartu Ülikooli rektor professor Volli Kalm avaldas Tartu Ülikooli paranenud positsiooni üle heameelt ning tunnustust ülikooliperele.

"Tartu Ülikool on endale seadnud kõrged ambitsioonid ja kvaliteedinõuded nii teadus- kui ka õppetöös ning rahvusvahelistes edetabelites kõrgel kohal püsimine on meeldivaks tunnustuseks meie igapäevasele tööle," sõnas Kalm.

Tartu Ülikooli järjekindel tõus on seda hinnatavam, et pingeritta lisandub pidevalt uusi, kiirema majanduskasvuga riikide poolt hästi rahastatud ülikoole.

"Edetabelites kajastumine pole ülikooli jaoks eesmärk omaette, aga saavutatud tulemus näitab, et meie pidevat tööd arengueesmärkide seadmisel ja saavutamisel märgatakse väljaspool ülikooli ja Eestit," rõhutas Kalm.

2013. aastal oli Tartu Ülikool vahemikus 461-470. Kõrge positsiooni saavutamise taga on Tartu Ülikooli edenemine kõigi edetabeli koostamisel arvestatavate näitajate lõikes.

Edetabeli koostamisel arvestab QS akadeemiliste juhtfiguuride ja kõrgkoolijuhtide küsitlust, üliõpilaste ja õppejõudude suhtarvu, ülikooli kui tööandjat, teaduspublikatsioonide mõjukust, välisõppejõudude ja -tudengite osakaalu.

Lisaks üldpingerea koostamisele reastab QS alates 2007. aastast maailma ülikoole viies suures teadusvaldkonnas: humanitaarteadused; tehnoloogia ja inseneriteadused; eluteadused ja meditsiin; loodusteadused; sotsiaalteadused. Igas valdkonnas reastatakse 400 parimat.

Sarnaselt eelmistele aastatele on Tartu Ülikool esindatud kahes valdkonnas: humanitaarteadustes jagab ülikool 302. kohta ja sotsiaalteadustes 394. kohta.

Edetabeli esiotsas on püsib juba kolmandat aastat Massachusettsi Tehnikainstituut, teist ja kolmandat kohta jagavad Imperial College London ja Cambridge’i Ülikool ning neljandal positsioonil on Harvardi Ülikool. Teistest Baltimaade riikidest on edetabelis Tallinna Tehnikaülikool (501-550), Vilniuse Ülikool (551-600), Vilniuse Gediminase Tehnikaülikool (701+) ja Läti Ülikool (701+).

Sel aastal andis ankeetküsitlusele vastates ülikoolidele oma eksperthinnangu kokku üle 90 000 teadlase, akadeemilise arvamusliidri ning tööandja.

Edetabeli 2014. aasta väljaande koostamisel analüüsiti kokku enam kui 3000 maailma ülikooli andmeid. Parimate ülikoolide pingeritta reastati selleaastases tabelis 850 parimat ülikooli.

Rohkem infot QS pingerea tulemuste kohta leiad QS veebilehelt.

Tartu Ülikool kuulub maailma kolme protsendi mainekamate ülikoolide (Times Higher Education Rankings) ja kümnes teadusvaldkonnas ühe protsendi enim viidatud teadusasutuste hulka (ESI). Kõige mainekamaks ülikoolide edetabeliks peetava ajakirja Times Higher Education edetabel uueneb 1. oktoobril 2014.