Venemaa suursaadik Eestis Juri Merzljakov kutsuti välisministeeriumisse välja kohe 5. septembril, kui juhtum teatavaks sai ning sel kohtumisel nõuti Eestist Venemaale viidud ja vahistatud kaitsepolitsei ametniku Eston Kohveri kohest vabastamist.

Sama nõudmine esitati ka suursaadik Merzljakovile kohtumistel välisministeeriumis 8., 12. ja 15. septembril, teatas ministeeriumi pressiosakond vastuseks Delfi päringule.

Samuti saatis sellekohase kirja Venemaa välisministrile Sergei Lavrovile välisminister Urmas Paet.

Välsiministeeriumi teatel nõudis Eston Kohveri vabastamist Venemaa välisministeeriumilt ka Eesti suursaadik Venemaal Jüri Luik kohe 5. septembril. Samuti on Jüri Luik järgnevatel päevadel samal teemal korduvalt Venemaa välisministeeriumiga suhelnud ning Eston Kohveri vabastamist nõudnud.

Delfi palus välisministeeriumil selgitada ka diplomaatilist keelt, milles riigid omavahel suhtlevad.

Ministeeriumi selgituse kohaselt on noot diplomaatias kindlat kirjalikku vormi ja sõnastust järgiv teadaanne, mida edastatakse riigilt riigile. Vastamise vajadus sõltub diplomaatilise noodi sisust.

Ministeeriumi teatel on noote, millega edastatakse vaid vajalik teave ja millele vastamist ei eeldata. Rahvusvaheliselt puudub kord, mis sätestaks üldise vastamise tähtaja, kuid vastust nõudvale noodile vastatakse mõistliku aja jooksul.

"Eestis lähtume vastust nõudvale diplomaatilise noodile vastamisel," märkis välsimisnisteerium oma selgituses. "Märgukirjale ja selgitustaotlusele vastamise seaduses ettenähtud tähtajast, st vastame viivitamata, kuid mitte hiljem kui 30 kalendripäeva jooksul."

Välisministeeriumi kinnitusel kasutab Eesti pool erinevaid diplomaatilisi võimalusi otsesuhtlusel Venemaaga, et Eston Kohver vabastataks ja tal võimaldataks naasta Eestisse.

Eesti on antud juhtumi tõstatanud ka rahvusvahelistes organisatsioonides.

Eestile on toetust avaldanud ning nõudnud Eston Kohveri vabastamist ja kodumaale naasmise võimaldamist Ameerika Ühendriigid, Saksamaa, Taani, Portugal, Ühendkuningriik, Soome, Iirimaa, Austria, Hispaania, Türgi, Kanada, Läti, Itaalia, Leedu, Gruusia, Tšehhi, Belgia, Poola, Holland, Prantsusmaa ja Rootsi.

Samuti tegid Põhjamaade ja Balti riikide – koos Eestiga siis Soome, Rootsi, Norra, Taani, Island, Läti ja Leedu – välisministrid möödunud reedel kohtumisel Tallinnas ühisavalduse, et nõuda Eston Kohveri kohest vabastamist.