„Minister Tuomioja kandis protokolli märkuse, mille järgi on ta nõus teiste esitatud tegevusliinidega, kuid leiab, et Soomel oleks võimalik olla vastu uute sanktsioonide jõustamisele relvarahu jätkudes ka siis, kui teised riigid seda ei toeta,“ kirjutati protokolli, teatab Helsingin Sanomat.

Midagi muud protokollis ei olegi. On vaid Tuomioja seisukoht punkti üks all, mis ise on järgmine: „EL-is ettevalmistatavad Venemaad puudutavad piiravad meetmed. Peaminister Stubb tegi ettekande.“

Tuomioja märkus protokollis paljastab, et ministrite komisjoni istung, mis korraldati kahes osas, oli dramaatilisem kui Soome peaminister Alexander Stubb teisipäeval oma avaldustes mõista andis.

Helsingin Sanomate hinnangul võib öelda, et peaministri partei koonderakond ja Tuomioja sotsiaaldemokraadid vaatavad Euroopa Liidu uutele sanktsioonidele erinevatest vaatepunktidest.

Stubb lähtub sellest, et täiendavad sanktsioonid tulevad. See, et neid edasi lükati, on formaalsus.

Tuomioja arvates on viivitamine sisuliselt tähenduslik – sanktsioonid võiks ära jätta, kui Ukraina ja Venemaa näitavad ühel või teisel viisil, et püüavad tõsiselt rahu saavutada.

Esmaspäeval tahtis Euroopa Liit Soome ja kõikide teiste Euroopa Liidu riikide seisukohta täiendavate sanktsioonide kohta algselt kella 15-ks. Stubb oli Heinolas, teised Euroopa Liidu komisjoni ministrid olid koos Helsingis. Stubb osales istungil mobiiltelefoni abil.

Side oli halb ning selgus ka, et oli vaja teada saada, mida teised riigid vastavad. Sotsist rahandusminister Antti Rinne tegi ettepaneku paus teha ja seda ka tehti.

Stubb hüppas autosse ja haaras telefoni. Ta helistas Saksamaa liidukantsler Angela Merkelile, Euroopa ülemkogu presidendile Herman Van Rompuyle ja Itaalia peaministrile Matteo Renzile. Samuti võttis Stubb ühendust Soome presidendi Sauli Niinistöga. Tuomioja helistas mõnedele teistele.

Päev oli täis telefonidiplomaatiat. Euroopa Liidu eesistujariigile Itaaliale hakkas selgeks saama, et Soome ja mitmed teised riigid hakkasid ajagraafikust maha jääma. Tähtaega pikendati. Itaalia pakkus ka sanktsioonide edasilükkamise võimalust, et sanktsioonide osas üldse mingi kokkulepe saadaks.

Ka edasilükkamiseks oli kaks võimalust. Üks oli see, et sanktsioonid jõustuksid, kuid jäetaks võimalus nende kiireks tühistamiseks. Teine võimalus, mis lõpuks heaks kiideti, oli see, et sanktsioonide jõustumine lükatakse mõne päeva võrra edasi.

See, et Soome oleks üksi sanktsioonide vastu, ei kõlbaks kuhugi, leidis Stubb Soome Euroopa Liidu ministrite komisjonis. Just selles osas oligi Tuomioja lõpuks eriarvamusel ja tegi protokolli vastava märkuse.

Helsingin Sanomate hinnagul võis Tuomioja muu hulgas mõjutada NATO tippkohtumine. Tuomioja võis pahandada see, et uutes sanktsioonides lepiti praktiliselt kokku USA, Prantsusmaa ja Saksamaa juhtimisel NATO tippkohtumisel ilma Soometa.