Venemaa põhikanalid nagu Pervõi kanal ja NTV keskendusid oma kajastustes alusetule venevastasusele, millega USA (ja NATO) tegelevad. Samal ajal vihjasid nad pidevalt Eesti kui vastuvõtja orjalikule alandlikkusele. NTV uudistesaade „Segodnja": „Väiksesse Eestisse lendas kohale suur lennuk ülemusega".

Üldiselt jäid saatest silma järgmised jooned: Venemaast tehakse põhjendamatult vaenlane, Venemaad püütakse õpetada ja eiratakse tema huvisid lähinaabruskonnas, Venemaad ähvardatakse NATO vägedega Balti riikides ning Obama valetab veelgi jõulisemalt Venemaa osaluse kohta Ida-Ukraina konfliktis.

Obama sõnu, et Ukraina pinnal sõdivad Vene sõdurid ja tehnika, püüdsid Vene kanalid vastandada USA riigidepartemangu esindaja Jen Psaki hiljutisele pressikonverentsile, kus ta sattus detailijanuliste ajakirjanike tule alla ja pidi selgitama, mille põhjal täpsemalt USA arvab, et Venemaa armee on Ukrainas.

Kajastuses rõhutati esindaja väidet, et ta ei saa midagi USA nimel tõsikindlalt väita. Muidugi ei saa. Loogiline, et ministeeriumiametnik ei saa seda teha ühel rutiinsel pressikonverentsil. Suurte volitustega president Obamal aga on selleks õigus ja ta kõneleski selgelt Ühendriikide nimel. Arvestades selle riigi välisluure võimalustega oli tal kõnet pidades olukorrast suurepärane ülevaade. Vene vaatajale püüti muidugi jätta muljet, et Obama sõnad on teravas vastuolus riigidepartemangu esindaja avaldusega. „Psaki ei saanud või ei osanud otsekoheselt valetada Ameerika ajakirjanikele, aga Obamal õnnestus see Eestis ilma keelekomistuseta."

Otsesed valed - Ilvese pass ja kodakondsuseta inimesed

Vene riigitelevisiooni loosung võiks kõlada umbes nii „Ei päevagi ilma valeta!". Mahlakaim oli üleriikliku Kanal 5 reportaaž, kus pöörati palju tähelepanu detailidele ja kohalikele meeleoludele.

Loo alguses teatas reporter Konstantin Rožkov, et eestlased võtsid Obamat vastu väga alandlikult, asetades Kadrioru lossi ette käsitsi kootud vaiba, mille peal seisis Obama hümni kuulamise ajal. Seejärel kinnitati, et Ilves leidis kiiresti Ameerika presidendiga ühise keele, sest Ilves on sündinud ja kasvanud üles USAs, lisaks on tal USA kodaniku pass! Tegelikult sündis meie president Stockholmis ja loobus USA kodakondsusest juba 1993. aastal.

Kuna omaenda toodetud vale teeb lõpuks haavatavaks, kasutatakse ka kolmandate isikute „abi" ja väljamõeldisi. Nii astubki kaamera ette Ljudmila Andronova, Eestis elavate kodakondsusetute „õiguste kaitsja" ning haltuura korras Öise Vahtkonna aktivist ja provokaator.

Peaaegu pisar silmis räägib ta, et „kodakondsuseta isikute hulka kuuluvad absoluutselt kõik inimesed, kes on elanud siin mitte aasta või kaks, vaid ka 10-20 aastat. Ukrainlased, leedulased, lätlased, valgevenelased ja muidugi meie, venelased".

Putin - rahutuvide pidaja ja suur rahuvalvaja

Olgugi, et reporter ise väljendit „absoluutselt kõik" ei kasutanud, lasi ta selle eetrisse ja kiitis niimoodi kaudselt heaks lausvale. Tegelikult on Eestis umbes 7 protsenti elanikkonnast määratlemata kodakondsusega ja vene keelt põhikeelena kõneleb umbes 30 protsenti elanikkonnast. Neist on aga paljud õigusjärgsed Eesti kodanikud.

Kirsiks tordil on reporteri mõttearendus, et Eestis püütakse venekeelsete kogukondadega kokkulepete saavutamise asemel välja kaubelda NATO baase ja kohalike venelasi hirmutada. Üks kivi visatakse ka Eesti ajakirjanduse kapsaaeda: see loovat ettekujutuse Venemaast kui vaenlasest ja potentsiaalsest agressorist! Teisisõnu laimavad Eesti ajakirjanikud Putinit, valgete rahutuvide pidajat ja suurt rahuvalvajat!

Nii see käib. Ärkad ühel ilusal hommikul üles ja saad teada, et Andronova kehastabki kogu venekeelset kogukonda Eestis. Muide, tegemist on sama prouaga, kes kogus Ida-Urkaina inimestele humanitaarabi sildi all kuuliveste ja sõjaväevorme. Muidugi on selge, et enamus kohalikke venelasi teeks endale pigem harakiri, kui tunnustaks Andronovat oma esindajana.

Ja et tuju oleks ikka hea, siis siia lõppu veel üks tsitaat reportaažist: „See, kuidas eestlased võtsid vastu Barack Obamat, sarnanes väga 1. septembrile või pioneeride sekka vastuvõtmisele - kõik olid pidulikud ja erutunud".

Ka propaganda peab olema lõbus. Seda ennekõike selleks, et tekitada pahameele juurde irvitav ja ülbe naeratus, mis toidaks uut suurideoloogiat. See uus suurideoloogia on aga vahepeal unustatud vana suurideoloogia, mis eeldas, et inimene pole mitte vaba ja väärikas subjekt, vaid karjaloomale sarnaselt kuulelik tapamaja kandidaat.

Kes tahab oma silmaga näha, kuidas Vene meedias Obama visiiti kajastati, võib soovi korral klikkida järgnevatel linkidel: