"See on selgelt riigikogu valimiste kampaania, mis käima läks," ütles Mäggi, kes hindas kampaaniat õnnestunuks. "Iga selline kampaania, mis inimestes naeru esile kutsub, on geniaalne."

Kui juba avalikus kohas joomise lubamise seaduse vastuvõtnud poliitikud kahtlevad selle õigsuses ja ütlevad, et see pole oma eesmärki täitnud, siis on Keskerakond teinud õige käigu, et oma populaarsust suurendada, kõneles suhtekorraldaja.

Mäggi sõnul on Toompeale ja Kadriorgu üles pandud märkidel ka väga head värvid. Kasutatud on nimelt Reformierakonna tunnusvärve - sinist ja kollast. "Kui ma oleks Reformierakond, kasutaks sellistel puhkudel alati K-tähte ja rohelist," annaks Mäggi vastulöögi. Igal juhul tuleb tema sõnul 2015. aasta riigikogu valimistel äge sõda häälte pärast ja on millele kaasa elada.

"Riigikogu mainet ja presidendi oma see kampaania ei kahjusta, aga valitsuse oma küll," sõnas Mäggi, kelle sõnul on kampaania teravik suunatud just Reformierakonna vastu. Tema sõnul saab siit välja lugeda ka võimaliku tulevas koalitsioonipartneri otsimist.

"Me oleme näinud, et poliitiline olukord on heitlik," tõdes Mäggi. "See võib tunduda jabur, napakas ja imelik, aga ta töötab sihtrühma hulgas väga hästi ja näitab sihtrühmale kuivõrd halb koalitsioon meil on. Samuti näitab see, et president kiidab heaks seaduse, mida haritum osa rahast tegelikult peab halvaks."

Riigikogus vastu võetud ja presidendi poolt heaks kiidetud korrakaitseseaduse muudatus lubas 1. juulis avalikus kohas alkoholi tarvitamist, kartmata, et keegi selle eest trahvi tegema tuleb.

Eesti Karskusliit kutsus omavalitsusi alkoholi tarvitamist avalikes kohtades võimalikult palju piirama ning valitsust korraldama alkoholipoliitikat terviklikult.

Tallinn võttiski suve lõpus vastu määruse, mis keelab avalikus kohas alkoholi tarbimise, tehes kaks erandit ja lubades alkoholi avalikus kohas pruukimist Toompeal ja Kadriorus. Vastav märgistus on piirkonnas ka üles pandud.

Üla- ja all-linna konflikt

Eesti Karskusliidu esimees Lauri Beekmann avaldas heameelt, et teema ei ole jäänud ainult riigi ja Tallinna vaheliseks teemaks, misjuhul seda tõlgendataks läbinisti üla- ja all-linna konfliktina.

"Ka enne Tallinnat otsustasid alkoholi tarvitamist avalikes kohtades märkimisväärselt piirata ka ju näiteks Pärnu ja Elva. Ja oma vastuseisu 1. juulist kehtima hakanud seadusemuudatusele on väljendanud paljud teisedki," märkis Beekmann.

Tema sõnul on oluline ka ära märkida, et justiitsminister on ise tõdenud, et seadusemuudatuse algse diskussiooni käigus on omavalitsuste seisukohti ja vastuseisu täielikult ignoreeritud.

"Tallinna otsuses sisalduva kahe erandi tekitamine on loomulikult parteipoliitiline ja seda võib vaadata kindlasti nii ühe kui teise poole pealt," arutles Beekmann.

Beekmanni sõnul on karskusliidu jaoks oluline, et omavalitsused on oma seisukohta selgelt väljendamas ning et ka laiema üldsuse (kaasa arvatult näiteks kaupmeeste) toetus on sellele olemas.

"Loodame samas, et koalitsiooni- ja opositsiooniparteide poliitilises kempluses ei tehtaks kiusu pärast otsuseid, mis oleks rahva tervisele ja ühiskonna turvalisusele kahjulikud," avaldas Beekmann lootust. "Et ministeerium ja valitsus ei vastaks Tallinna sammule kindla vastuseisuga kehtiva seaduse muutmisele."