Sergejevi sõnul on olukord pärast Ukraina ja Venemaa presidentide kohtumist Minskis ainult halvenenud. Sergejev pöördus abi saamiseks rahvusvahelise üldsuse poole, vahendab UNIAN.

Ukraina esindaja ütles ajakirjanikele, et neljapäeva hommikul sõitsid Novoazovskist välja Vene tankid ja suundusid Mariupoli poole. Nende liikumise peatasid Ukraina relvajõud ja kohalikud elanikud.

Sergejevi sõnul jätkub ka tulistamine Venemaa territooriumilt, milleks kasutatakse raketiheitjaid Smertš ja Uragan, mida kinnitasid ka Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad eelmisel nädalal.

„Venemaa viimase aja tegevus annab tunnistust valmistumisest laiaulatuslikuks okupeerimiseks Vene kontrolli alla, nagu juhtus Osseetias,“ ütles Sergejev. „Venemaa esindajad on alustanud Donetskis ja Luganskis Vene passide väljaandmise massilist protsessi. Seda tehakse selleks, et anda Vene võimudele ettekääne tuua Ukrainasse sisse oma väed „oma kodanike“ kaitsmise sildi all.“

„Võttes arvesse neid asjaolusid, oleme me sunnitud paluma majanduslikku ja finantsabi, et aidata Ukrainal vastu seista välisagressioonile,“ jätkas Sergejev. „Me kutsume rahvusvahelist üldsust üles jätkama surve avaldamist Vene Föderatsioonile ning sundima teda agressiooni peatama ja loobuma poliitikast, mis on 21. sajandil absoluutselt vastuvõetamatu.“

Sergejev avaldas samas lootust, et kolmepoolse kontaktgrupi reedesel kohtumisel Minskis õnnestub alustada läbirääkimisi olukorra rahumeelseks reguleerimiseks Donetski ja Luganski oblastites ning et seal astutakse reaalsed sammud rahu saavutamiseks. Sergejev rõhutas, et Ukraina peaeesmärk on rahu saavutamine.

„Kogu maailmale on selge, et Ukraina täidab rangelt oma kohustusi rahvusvahelise õiguse vallas ning on sattunud naaberriigi agressiooni objektiks. Me loodame, et lõpuks tekib võimalus peatada pidev kokkulepete murdmine, pantvangide ja tsiviilisikute tapmine, haridusasutuste ja muu infrastruktuuri purustamine Vene vägede ja terroristide poolt,“ ütles Sergejev.