President ja peaminister arutasid NATO idatiival olevate liitlaste julgeoleku tugevdamisega seotud teemasid ja ka energiajulgeolekut puudutavaid küsimusi. Nii Obama kui Rõivas olid seisukohal, et Eesti ja USA kahepoolsed suhted on väga head. President Obama tõi Eestit eeskujuks teistele liitlastele kaitsekulutustesse panustamisel.

Peaminister Rõivas tervitas ühtse regionaalse USA-Balti-Põhjala riikide õhuväe väljaõppekeskuse rajamist Ämarisse. „See on oluline otsus meie riigikaitsele ning see suurendab meie liitlaste kohalolu Eestis veelgi enam,“ ütles ta.

President Obama kinnitas Rõivasele, et Eesti on Ameerika Ühendriikide kindel liitlane. Rõivas ütles, et Eesti võtab oma riigikaitset väga tõsiselt. „Me teame, et julgeolek ei ole iseenesestmõistetav. Eesti jätkab liitlaste ees võetud kohustusi,“ sõnas peaminister.

Kohtumisel tänas Rõivas Ameerika Ühendriike aastatepikkuse toetuse ja koostöö eest. „USA toetus meie regioonile on äärmiselt vajalik ja tänuväärne, seda eriti praeguses ettearvamatus julgeolekuolukorras,“ sõnas peaminister.

President Obama tõstatas kohtumisel ka energiajulgeoleku teema. Nii Rõivas kui Obama pidasid oluliseks Euroopa energiajulgeoleku suurendamist ja arutasid koostöövõimalusi USA ja Euroopa vahel.

Samuti oli kohtumisel jutuks laiemalt NATO tulevik ning Walesis toimuva tippkohtumise peamised teemad.

Kohtumisel osalesid ka kaitseminister Sven Mikser ja välisminister Urmas Paet.

Arvestades USA presidendi suurt huvi korvpalli vastu, kinkis peaminister Rõivas president Obamale fotod USA kõigi aegade esimesest korvpallikohtumisest olümpiamängudel Berliinis 9. augustil 1936. aastal, mil ameeriklaste esimene mäng oli Eestiga. Olümpiamängud võitis USA korvpallikoondis. „Seda huvitavat vähetuntud fakti ilmestavad hästi Eesti spordimuuseumist pärinevad fotod, mis on meenutuseks meie ühisest minevikust ja huvidest,“ ütles Rõivas.

Kohtumise alguses avaldas peaminister Rõivas Ameerika Ühendriikide delegatsioonile kaastunnet USA ajakirjaniku Steven Sotloffi hukkamise pärast.