USA president ja Briti peaminister kutsuvad Euroopa riigijuhte üles tegema rohkem kontinendi kaitsmiseks suurenevate ohtude eest, täites omale võetud kohustust kulutada riigikaitsele vähemalt kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust, kirjutab Daily Telegraph.

Valge Maja teatas, et sõjalised kulutused on esmane prioriteet. Diplomaadid usuvad aga, et selle üleskutse lükkavad tagasi riigid, kes kurdavad, et tulevad alles välja majanduslangusest ning keelduvad kaitsekulutustele seatud „meelevaldsest“ eesmärgist.

Praegu täidavad kahe protsendi kohustust vaid neli NATO liikmesriiki, sealhulgas Suurbritannia ja USA. Suurbritannia on aga keeldunud pärast parlamendi praeguse koosseisu volituste lõppemist eesmärgist kinni pidamast ning sealsed riigikaitse juhid kardavad, et sõjaline eelarve langeb peagi alla kahe protsendi.

Briti endised kõrged väejuhid ütlesid laupäeva õhtul, et NATO liitlased peavad osa sõjalisest koormast oma õlule võtma ning lõpetama teiste kulul elamise.

Diplomaatiliste allikate sõnul on vähe lootust, et Euroopa suurriigid annaksid lubaduse kaitsekulutusi tõsiselt suurendada.

Igasugune sõlmitav kokkulepe jääb allikate hinnangul häguse keelekasutuse juurde, mille puhul räägitakse, et kahe protsendi eesmärgi poole püüeldakse.

Näiteks Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble on öelnud, et kaitsekulutuste suurendamine praeguselt 1,3 protsendilt ülespoole tekitaks Venemaaga arusaamatusi.